Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Starkt ökad optimism bland unga i Europa

Other: Maja Suslin/TT

Framtidsoptimismen ökar nu starkt bland ungdomar i Europa. Synen på hur den egna och landets ekonomi utvecklats har blivit markant mer positiv sedan förra året, visar en ny rapport.

Bland européer mellan 18 och 24 år tror 37 procent att de kommer att få det bättre än sina föräldrar, och det är en uppgång från 29 procent för ett år sedan.

Det visar en ny rapport från det svenska inkassobolaget Intrum, som Bloomberg läst.

Företaget har i sin undersökning frågat 24.000 ungdomar i 24 länder om ekonomin.

Lite drygt hälften av de tillfrågade sade att deras finanser nu förbättrats. Förra året var andelen 40 procent.

Synen på det egna landets ekonomi hade också ljusnat – i relativa termer mer än synen på privatekonomin: För ett år sedan svarade 20 procent att de upplevde att landets ekonomi håller på och förbättras. Nu svarar 29 procent så.

Intrum tror självt att det kan hänga ihop med det allmänna uppsvinget i världsdelen.

Ekonomin i EU, både inom och utanför eurozonen, har fått fart det senaste året efter många år av myrsteg. EU-kommissionen tror i sina senaste prognoser att tillväxten kommer att bli runt två procent både i år och nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.