Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Starkt resultat för DN

Foto: Paul Hansen

Dagens Nyheter står sig stark i den kraftiga omställning som råder på mediemarknaden. Resultatet för 2013 uppgick till 103 miljoner kronor, vilket är en förbättring med 24 miljoner jämfört med föregående år.

– Det är en styrkedemonstration i dessa ekonomiskt tuffa tider, säger Dagens Nyheters vd Gunilla Herlitz.

Hela tidningsbranschen präglas sedan 1990-talet av sjunkande intäkter när det gäller printannonsering. Även för DN minskade annonsintäkterna med 15 procent jämfört med 2012. Men genom att öka läsarintäkterna samt minska försäljningskostnader och kraftigt banta kostnaderna för produktion når DN ett resultat som går på tvärs med många konkurrenter i branschen.

– Medan andra tidningar försämrar sina resultat och till och med går med förlust stärker vi vår position. Det här är en tydlig resultatförbättring på en marknad som präglas av stenhård konkurrens från nya digitala aktörer. Det visar att DN står mycket starkt rustad för framtiden, säger Gunilla Herlitz.

– Särskilt glädjande är att våra läsare är villiga att betala mer än någonsin för vår journalistik. Det finns mycket gratis på nätet, men Dagens Nyheters innehåll har ett värde för väldigt många människor.

Läsarintäkterna har nått en högstanivå i DN:s historia, totalt 824 miljoner kronor, samtidigt som företagets kostnader har minskat på alla nivåer. Även annonsintäkterna online visar en positiv utveckling, och det har bidragit till det positiva resultatet.

– Vi har skapat ett utrymme för att satsa på kvalitetsjournalistik och vårt resultat visar att det lönar sig. Det här gör att vi kan fortsätta den satsningen med full kraft, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Samtidigt uppvisar Svenska Dagbladet en försämrad vinst 2013. För helåret landade resultatet på 1 miljon kronor, inklusive ett statligt presstöd på 55 miljoner kronor. Det ska jämföras med en vinst på 59 miljoner året dessförinnan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.