Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Starman har sällskap av 6 000 andra

Sista bilden innan sändningen bröts.
Sista bilden innan sändningen bröts. Other: SpaceX

Ensam på väg ut från jorden. 

På den sista bilden från Falcon Heavy syns Elon Musks Starman styra vidare ut i solsystemet. Med sig har Starman ett budskap till framtida rymdfarare. Eller passerande utomjordingar.

Tisdagens uppskjutning av SpaceX största raket, Falcon Heavy, blev en framgång. Trots att ett av raketstegen missade landningsplatsen med 100 meter och dök ned i havet och trots att det sista steget fortsatte ut i rymden med lite för hög fart.

Uppskjutningen blev inte bara en enorm pr-framgång för Elon Musk personligen utan också ett stort kliv för nästa generations rymdfart. I ett slag finns nu en raket som kan bära människor och material hela vägen från jorden ut till solsystemets yttersta gränser.

Läs också: Starman gasade för mycket 

Men – det är bilderna vi inte kommer att glömma. 

Bilder från rymden som såg nästan för bra ut för att vara sanna. Elon Musks Tesla lyste nästan för körsbärsrött. Skärpan var så skarp att många trodde det rörde sig om datorgrafik. Och jorden i bakgrunden såg ut som en inklippt film från National Geographic.

– Du kan se att det är äkta eftersom det ser så fejkat ut, säger Elon Musk själv i en intervju med Space.com.

För allt är på riktigt och nu är Starman och hans elbil på väg mot asteroidbältets faror. Målet, som var planeten Mars bana, missar man men färden kommer ändå att försäkra Starman och hans fordon ett liv i miljoner, kanske miljarder, år.

Föraren har fått sitt namn efter David Bowies låt med samma namn från 1972 och under uppskjutningen, och förhoppningsvis fortfarande, spelas Bowies ”Space oddity” från 1969 för den ensamme rymdfararen.

Starman själv är en docka iklädd en riktig rymddräkt som klarar kosmos kyla och strålning. En rymddräkt av samma typ som SpaceX räknar med ska bäras av framtida Nasa-astronauter när dessa skjuts upp till den internationella rymdstationen ISS.

Starman och hans Tesla sitter längst fram på raketen med näsan i färdriktningen och under sig, på fästanordningen där bilen har fästs, sitter en plakett med fler än 6.000 namn på SpaceX-anställda.

På ett kretskort i själva bilen finns ett budskap om farkosten skulle locka passerande utomjordingar att ta sig en titt: ”Made on Earth by humans” – Tillverkad på jorden av människor.

Fram till på onsdagen kunde färden följas via kameror ombord men nu är kontakten bruten och Starman får klara sig på egen hand. På den sista bild som skickades till jorden innan sändningen bröts ser den bilkörande astronauten ensam men fokuserad ut.

”There’s a Starman waiting in the sky”, sjöng Bowie. Och nu har Elon Musk gett den brittiske rocklegendaren rätt. Frågan är bara vem han väntar på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.