Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Startup-chefen: Röststyrning kan bli techbolagens nya guldgruva

Ryktena om Amazons Sverigeetablering fortsätter florera men klart står att näthandelsjättens molntjänster satsar stort i Sverige. DN träffar företagets startup-guru Eric Morales på under ett evenemang på Stockholmsmässan. 

– Röststyrning kommer att bli den ledande teknologin inom några år, säger han.   

Sveriges scen för startup-bolag inom tekniksektorn fortsätter att blomstra. Medan jättar som Spotify, Izettle och Klarna växer i rasande fart blickar investerare mot nya bolag som sitter på den senaste tekniken. Eric Morales är startup- och riskkapitalansvarig på Amazon Web Services. Han säger att Nordens få invånare och små språkgrupper kan vara en anledning till framgångar utomlands. 

– Eftersom marknaden här är så liten måste bolagen tänka globalt från början. Från det kommer de här fantastiska internationella varumärkena, säger han. 

Amazon Web Services (AWS) erbjuder molntjänster för datalagring till företag. På bolagets evenemang på Stockholmsmässan har omkring 5.000 personer verksamma inom IT-sektorn kommit hit för att lyssna på föreläsningar om Artificiell intelligens och molntjänster. 

När det förra året blev känt att AWS etablerar datacenter i Västerås, Katrineholm och Eskilstuna började det spekuleras om huruvida den amerikanska e-handelsplattformen var på väg till Sverige. Geografiskt har platserna ansetts lämpa sig bra för lagerverksamhet. Amazon har inte velat kommentera uppgifterna. 

Molntjänsterna står för omkring tio procent av Amazons totala omsättning. 

– I Sverige finns det en fantastisk innovationskultur där det byggs dynamiska tillväxtföretag bredvid varandra i Stockholm. Det kommer att accelerera ytterligare. Vi på AWS vill jobba i den här typen av ekosystem, säger han. 

Eric Morales nämner fintech (bank- och betaltjänster) som det hetaste teknikområdet i Norden just nu. Mest potential finns inom röststyrning, anser han. 

– Vi tror att det här kommer att bli den ledande teknologin inom några år där vi har en unik fördel mot konkurrenterna. Här finns resurserna och teknologin. Det är inte så många i Sverige eller Danmark som går runt och pratar med sina telefoner varje dag men kunderna i USA, Kina, Brasilien och Tyskland gör det, säger Erik Morales. 

Han säger att tekniken fortfarande är i ett tidigt stadium och säger att den väntas komma stort, även inom de nordiska språken. 

– För 10-15 år sedan hade vi webbdesigners som kunde skapa en fin webbplats. Vi tror att röststyrning blir ett naturligt nästa steg. Att ha en konversation är naturligt för alla, säger Eric Morales.

Länk: Så kan Amazon påverka svensk handel

 

Eric Morales tre tips till entreprenörer:

1) Känn dina kunder. Du måste veta vem din kund är. Många har en häftig idé men när det kommer till att släppa produkten på marknaden är det mer komplext. Var inte rädd för att fokusera på kunden. 

2) Tänk storskaligt tidigt. Det brukar vara skillnaden på framgångsrika och mindre framgångsrika företag. Utgå ifrån kunden, tänk baklänges och bygg affärsplanen från det.  

3) Tänk på röststyrning. Fundera över att integrera röststyrningsteknologi i ditt erbjudande, även om det inte verkar nödvändigt från början. Du måste veta hur din konsument vill interagera med din produkt eller tjänst. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.