Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Staten beslagtar Pirate Bays nätadresser

Foto: TT

Den svenska staten tar två internetadresser i beslag. Domänerna piratebay.se och thepiratebay.se ska tillfalla staten, slår tingsrätten fast.

Stockholms tingsrätt meddelade på tisdagen att två domännamn som har använts för att driva fildelningstjänsten The Pirate Bay ska förverkas från dess innehavare och övergå i statens ägo.

Det ska bli omöjligt för den stiftelse som hanterar svenska domännamn att sälja dem vidare till någon annan.

Tingsrätten skriver ”rätten till domännamnen tillfaller staten. Det torde i förlängningen begränsa stiftelsens möjligheter att förfoga över dem, till exempel genom upplåtelse till annan”.

Läs mer: Svenska fildelare krävs på tiotals miljoner kronor

Domen öppnar för ett nytt sätt för polisen att ge sig efter webbplatser som anses vara kriminella. Tidigare har enda sättet varit att hitta de fysiska servrarna, som kan vara placerade praktiskt taget var som helst i världen. Att beslagta själva webbadressen blir en genväg, även om beslaget inte sätter stopp för att driva webbplatsen under en annan adress än en .se-domän.

– Ett domännamn är ett hjälpmedel för en sajt. Används sajten för brottslig verksamhet så är domännamnet ett brottshjälpmedel, sa kammaråklagare Fredrik Ingblad till DN tidigare i år.

Det är oklart om domen kommer överklagas.

Fallet är unikt i Sverige, eftersom det är första gången en åklagare har krävt att svensk internetadress permanent ska försvinna från nätet. Att domännamn ska förverkas – alltså tas från en person som dömts för brott – har visserligen hänt förr. Men då har den aktuella registreringen upphört, precis som om ägaren glömt att betala sin faktura. Därefter har den blivit tillgänglig igen.

Kravet från åklagaren i det aktuella fallet var att The Pirate Bays adresser antingen skulle blockeras i registret eller överföras i statens ägo.

Stiftelsen .SE, som ansvarar för alla se-domäner, har tagit strid mot kravet. Huvudargumentet har varit att stiftelsen bara driver ett adressregister. Den ska därför vara neutral och inte blanda sig i innehållet på webbplatser, hävdade stiftelsens jurister.

Tingsrätten medger att det inte går att tvinga stiftelsen att spärra ett visst domännamn och att .SE inte har agerat felaktigt, men slår alltså fast att det i praktiken blir omöjligt att fortsätta upplåta Pirate Bay-adresserna då de tillfaller staten.

The Pirate Bay har genom åren använt en rad domännamn. Dagens dom påverkar inte adresser som inte slutar på .se, vilket betyder att sajten kan drivas vidare under någon av dessa adresser.

Domännamn

Ett domännamn är en adress på internet som kan översättas till en ip-adress, vilket är en servers "verkliga" adress.

De svenska domännamnen, som slutar på ".se", hanteras av Stiftelsen för internetinfrastruktur, även känd som Punkt SE.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.