Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stationart-bast-for-barnen/

EKONOMI

Stationärt bäst för barnen

Glöm den snygga bärbara och välj stationär dator till barnen. Då räcker kapaciteten till både läxor och spel och ett utspillt glas mjölk i tangentbordet blir ingen ekonomisk katastrof.

De billigaste datorerna räcker långt om man inte ska köra de mest avancerade spelen.
Bärbara datorer har blivit så populära att dominerar marknaden. Men som första dator är de ett dåligt val. Bärbara datorer är betydligt ömtåligare än sina stora kusiner. Hela datorn måste exempelvis repareras om tangentbordet förstörs. Bärbar prestanda är dessutom dyrare än stationär, särskilt om man vill kunna köra mer krävande spel.

Visst kan en bärbar fungera för filmvisning i baksätet på långa bilresor, men det är man ute efter det är det mer ekonomiskt att komplettera hemdatorn med en liten dvd-spelare.

Det är långt i från självklart vilken dator man ska välja. Det beror på vad barnen ska använda datorn till. Ska datorn användas för lite skolarbete, surf och prat på communitysajter? Eller är det fråga om en lekmaskin för avancerade spel?

För enklare sysslor som nätsurfande, bildpyssel och ordbehandling har numera även de billigaste datorerna tillräcklig prestanda. En bärbar dator är bara ett alternativ för tonåringar med varsamt handlag och begränsat intresse för spel.

Förr innebar valet mellan bärbar och stationär att man avstod från möjligheten att uppgradera om man valde bärbart. Numera är det lätt att koppla in nya funktioner som exempelvis skannrar, skrivare, bättre ljudkort och extra lagringsminne. Det är bara grafikkort och processor som inte kan förbättras.
Om datorn ska vara en ren nöjesmaskin med tonvikt på spel är det tre faktorer som är avgörande:

* Processorn ska vara så snabb som möjligt för att man ska kunna spela krävande spel.
* Grafikkortet ska man satsa så mycket pengar på som man över huvud taget mäktar med för att få bra bildkvalitet.
* Ljudkortet ska vara så bra som möjligt för att ge realistiska ljudeffekter.

Speldatorn är den typ av maskin som ställer absolut högst krav på prestanda. Även för datorer som används för videoredigering är kraven höga. Här är datorvalet självklart: stationär dator med plats för utbyggnad och med möjlighet att byta processor och grafikkort och på sikt kanske hela inkråmet.

Oavsett vilken dator man väljer är det bättre att satsa på lösa yttre tillbehör än inbyggda. Då blir det lättare att flytta dem till andra och nyare maskiner.

Begagnat då? Kan man fynda?

Nej, tyvärr. Priset på datorteknik sjunker stadigt. Nyinköp ger också garanti och stöd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt