Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Statoil erbjuder alla anställda avgångsvederlag

Foto: NTB/Scanpix

Den norska oljejätten Statoil har erbjudit alla sina anställda möjligheten att ta ett frivilligt uppsägningspaket, skriver flera medier vid lunchtid på tisdagen.

Det är första gången i Statoils historia oljebolaget vidtar en sådan åtgärd.

– Bakgrunden till erbjudandet om avgångsvederlag är vårt effektiviseringsprogram, där Statoil ska minska bemanningen med mellan 1.100 och 1.500 anställda före 2016 års utgång, säger informationschef Knut Rostad till tidningen Stavanger Aftenblad.

Erbjudandet omfattar upp till två årslöner. För att vara berättigad till ett så stort paket måste man dock ha varit anställd i Statoil i mer än 21 år.

Alla får minst nio månadslöner. Den som arbetat i minst fem år får mer än så i flera steg upp till de maximala 24 månadslönerna.

Beslutet om ett allmänt paket, som blev känt på tisdagsmorgonen, överraskande även facket på företaget. De anställda får jul och nyår på sig att fundera. Fönstret för att tacka ja eller nej är öppet mellan den 5 och den 25 januari, skriver Dagbladet.

Statoil har 29.500 anställda, varav 16.300 arbetar i själva moderbolaget. 

Prispressen på olja slår hårt mot den norska oljeindustrin. 35.000 jobb har försvunnit i sektorn på ett och ett halvt år. På måndagen föll priset på Nordsjöolja till 36 dollar per fat. Bedömare varnade före helgen för att det statliga oljebolaget skulle bli tvunget att spara flera miljarder om priset hamnar under 40 dollar fatet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.