Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Statsvetare: Därför misslyckas Löfven i förhandlingar

Statsminister Stefan Löfven (S) är skolad i fackliga förhandlingar, inte politiska. Det är skälet till att han misslyckas med att få igenom regeringens budgetförslag i riksdagen, skriver statsvetaren Leif Lewin på DN Debatt.

Stefan Löfvens bakgrund som fackföreningsman är en belastning i det politiska maktspelet, enligt Leif Lewin, professor emeritus.

”Det gapar nämligen en himmelsvid skillnad mellan fackliga och politiska förhandlingar. Vid fackliga förhandlingar har båda parter ett intresse av att komma överens. Produktionen måste gå vidare, så att både löner och vinster kan betalas ut. Vid politiska förhandlingar, däremot, är oftast målet att inte komma överens utan tvärtom mejsla ut motsättningarna så tydligt som möjligt så att väljarna får klara alternativ att välja emellan. Motståndarna ska tillfogas nederlag. Den enes seger är den andres förlust”, skriver Leif Lewin på DN Debatt.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med om att politiska och fackliga förhandlingar skiljer sig åt, men menar att det ännu är för tidigt att säga om Löfvens bakgrund är en belastning eller inte.

– När Löfven säger att ”nu sätter vi oss vid förhandlingsbordet” kanske hans fackliga bakgrund skiner igenom. Kritikerna menar att det måste finnas något i den där utsträckta handen också, i alla fall informellt, säger Jonas Hinnfors.

Men när Löfven väl får till en förhandling kan hans bakgrund tvärtom vara en fördel, menar han.

– Då är han nog öppen och lyssnar. Inom industrin är man van vid att kompromissa, ibland genom okonventionella lösningar, i syfte att rädda företaget. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.