Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stavfel-pa-46-miljoner-australiska-sedlar/

Ekonomi

Stavfel på 46 miljoner australiska sedlar

00:52. Ett stavfel som upptäckts på 50-dollarssedeln roar i Australien. Det är ordet "responsibility" (ansvar på svenska) som stavats fel.

Det blir dumstruten på för någon stackare på den australiska centralbanken. Sedan 1995 pryder ett porträtt av den aboriginske uppfinnaren och författaren David Unaipon ena sidan av landets 50-dollarssedel, medan Edith Cowan, landets första kvinnliga parlamentsledamot, syns på den andra.

Rätta artikel

Nyligen har banken tryckt vad de kallar nya förbättrade sedlar och i samband med det uppstod ett hoppsan som nu har reproducerats på 46 miljoner sedlar. I mikrotext bakom porträttet av David Unaipon återges ett utdrag ur hans bok "Legendary tales of the Australian aborigines", men någon har glömt ett av de tre i som krävs för att stava ordet responsibility.

Foto: Rick Rycroft

En talesperson säger att centralbanken är medveten om stavfelet och att det kommer att åtgärdas i nästa omgång av nya sedlar.

Ämnen i den här artikeln:

Australien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt