Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stefan Ingves varnar för bitcoin

Riksbankschefen Stefan Ingves varnar för valutan bitcoin.
Riksbankschefen Stefan Ingves varnar för valutan bitcoin. Other: Eva Tedesjö, Mark Lennihan

Kryptovalutan bitcoin rusar uppåt, men skeptikerna varnar. Det rör sig inte om någon riktig valuta utan bör ses som ett spekulationsobjekt, anser riksbankschefen Stefan Ingves.

En enda bitcoin värderas i dagsläget till cirka 126.000 kronor, vilket är närmare fyra gånger så mycket som för ett kvartal sedan. Det betyder att innehavare av bitcoin kan tjäna mycket pengar på sina placeringar.

– Men bitcoin är inte pengar i Riksbankens mening, utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande. Då pratar vi inte om vanliga människors dagliga betalningar eller vad man har i sin plånbok, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Han beskriver handeln med bitcoin som spekulativ och mycket riskfylld:

- Att folk köper och säljer någonting, det gör man ju också när det gäller olja, råvaror, grismagar och annat på marknaderna i Chicago, men då gör var och en som deltar sin egen resa på egen risk.

En skillnad mot den sortens handel är dock att det i bitcoin saknas ett underliggande värde som kan finnas i råvaror och liknande. Kritiker har hävdat att kursuppgången visar på en finansiell bubbla som snart kan spricka. 

Läs även: Bitcoin når rekordnivå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.