Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stefan Löfven: ”Vi måste ha mer av robotisering”

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Anna-Lena Wejderman

Statsminister Stefan Löfven ser konkurrensen från lågelöneländer som ”en gigantisk möjlighet” och vill att fler människor ersätts av robotar i arbetslivet.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har genomgått en metamorfos sedan han blev statsminister. Orden som tidigare stockade sig, meningarna som blev omkastade i mitten, den lilla osäkerheten och sävligheten är som bortblåst. Medieträning och ett otal intervjuer har förändrat honom.

Självsäkert svarar han på frågorna om hur svenskt näringsliv ska klara konkurrensen från låglöneländer och robotarnas allt snabbare intåg. Han gestikulerar där han sitter i en pastellfärgad soffa i ett mötesrum på Rosenbad. Med sig har han en pressekreterare och en politiskt sakkunnig.

Stefan Löfven sågs länge som näringslivets man, men som statsminister har han gjort många i näringslivet besvikna. Bland annat genom att höja ett antal skatter och gå Miljöpartiet till mötes i flera frågor.

Vad har du gjort för näringslivet?

– Vi har tagit tag i det som näringslivet under lång tid har påtalat som brister och som är strategiskt viktigt för näringslivet.

Han räknar upp fem åtgärder:

• Påbörjat satsning på bostäder.

• Ökat underhåll på vägar och järnvägar.

• Påbörjat att öka kompetensen hos arbetslösa så att de kan ta lediga jobb.

• Påbörjat en bred energiöverenskommelse.

• Håller på att se till så att nystartade företag får tillgång till kapital.

Den hårda konkurrensen från låglöneländer ser han positivt på.

– Framför allt ska man se det som en gigantisk möjlighet.

Han pekar på att världens medelklass, främst i Asien, väntas växa med 1,5 miljarder mellan 2010 och 2020 och ytterligare drygt 1,5 miljarder mellan 2020 och 2030.

– Tre miljarder människor kommer att ha högre köpkraft och börja efterfråga saker tillverkade i andra delar av världen. Det är då vi ska stå där med de allra bästa varorna och tjänsterna som slår världen med häpnad.

Sverige ska inte konkurrera med låga löner utan med hög kompetens och bra teknik, anser han. När det gäller de omdiskuterade robotarna som tar över allt fler jobb, hänvisar han till att den utvecklingen har pågått ända sedan spinnmaskinen Spinning Jenny kom på 1700-talet.

– Vi ska inte vara rädda för den nya tekniken, vi ska vara rädda för den gamla tekniken, säger han och påpekar att han citerar Göran Johansson (S), Göteborgs tidigare starka man.

Vissa spår att robotiseringen leder till att så stora skaror blir arbetslösa att lösningen är medborgarlön. Andra, och Stefan Löfven med dem, tror att nya branscher dyker upp.

– Då måste vi ha mer av robotisering.

Hur många timmar per vecka svenskarna arbetar om 20 år får arbetsmarknadens parter avgöra, anser han.

– Nyckelordet är produktivitet. Till det kopplas både kompetensnivån, omställningsförmågan och rätt tekniknivå. Vi måste ha en infrastruktur i Sverige som fungerar.

Han hävdar att produktiviteten var ”försumbar” under alliansregeringen och mycket högre under den tidigare socialdemokratiska regeringen.

– Vi har haft en regering före oss som trott på sänkta skatter som det enda saliggörande.

I stället vill han investera, bland annat i utbildning. Delar av arbetslösheten ska utbildas bort.

– Fler kommer att vara i utbildning för att det rör på sig mycket mera nu.

Därmed kommer människor att vara utan jobb ibland och arbetslösheten kommer att vara högre än på 1970-talet, men hur hög vill han inte säga.

– Människor ska snabbt tillbaka i arbete. Vi ska knäcka långtidsarbetslösheten.

Fakta. Så vill Stefan Löfven se till att svenskt näringsliv klarar framtiden

• Satsa på utbildning, på alla nivåer.

• Se över om universitetsstudenterna snabbare kan ta examen genom att införa tre terminer, i stället för två.

• Se till att det byggs fler bostäder.

• Öka underhållet på vägar och järnvägar.

• Öka kompetensen hos arbetslösa så de kan ta lediga jobb.

• Göra en bred energiöverenskommelse.

• Se till att nystartade företag får tillgång till kapital.

• Genom samarbete med det innovationsråd regeringen har instiftat.

Partiledarna om näringslivspolitiken

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill värna den tunga industrin. Därför vill hon sänka skatten på kärnkraft med 14 procent och ­tillåta tyngre lastbilar på vägarna. Ny kärnkraft ser hon gärna. ”Skatten på kärnkraft måste sänkas”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.