Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Stenbecks avgång en chock”

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Cristina Stenbeck avgår oväntat som ordförande i Kinnevik. Beskedet kommer som en överraskning för flera bedömare. ”Det är något av en chock. Att Cristina Stenbeck sitter som ordförande i Kinnevik är kanske något av det mest naturliga i svenskt näringsliv”, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Fredagens beslut om Cristina Stenbeck avgång som ordförande i Kinneviks styrelse ses som en blixt från klarblå himmel, menar flera bedömare. Enligt egen utsago från Cristina Stenbeck så är hennes förhoppning att nu kunna fokusera mer på Kinneviks affärer. Något som Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar kan gynna Kinnevik.

– Det här behöver absolut inte vara dåligt för företaget. Tvärtom så kan nog en Christina Stenbeck som får mer tid till att jobba med själva affärerna ha positiv effekt på Kinnevik, säger han.

En analytiker, som inte vill ställa upp med namn, ser avhoppet som överraskande. Även analytikern tror att detta ändå kan komma att bli positivt för företaget, om det ger någon effekt alls.

– Jag tror inte vi kan förvänta oss någon större förändring. Det kan nog vara ett steg i rätt riktning för Kinnevik att ha någon mer utomstående vid klubban, säger analytikern.

Ersättaren vid styrelseklubban, Tom Boardman, ses inte som ett välkänt namn, men inte heller ett oväntat alternativ.

– Jag vet inte så mycket om honom. Men detta känns typiskt Kinnevik. De hittar ofta folk utanför Sveriges gränser för sina styrelseposter, säger Joakim Bornold.

– Tom har varit i styrelsen sedan 2011. Han största merit är nog att han var vd för Nedbank, en av de största bankerna i Sydafrika, säger analytikern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.