Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Steve Jobs avgår som vd för Apple

Steve Jobs.
Steve Jobs. Foto: Paul Sakuma / AP

Steve Jobs avgår som vd för Apple, företaget han var med och grundade 1976. Jobs har varit sjukskriven sedan januari i år. Tim Cook efterträder honom.

I ett pressmeddelande säger Steve Jobs att han avgår som vd för Apple, elektronikföretaget bakom Macintosh-datorerna, musik- och videospelaren Ipod och den enormt populära mobiltelefonen Iphone.

”Jag har alltid sagt att om det någonsin kommer en dag när jag inte längre kan fullfölja mitt uppdrag och mina förväntningar som Apples vd, så kommer jag att vara den första som meddelar det. Tyvärr har den dagen kommit", skriver Jobs i brevet.

Han säger att han vill bli företagets styrelseordförande och rekommenderar Tim Cook som sin efterträdare på vd-posten.

Apple bekräftar att Cook blir den som tar över som vd, och att Jobs nu fungerar som styrelseordförande.

Jobs har varit sjukskriven sedan i januari och hans hälsotillstånd har varit omskrivet de senaste åren; han drabbades av cancer i bukspottkörteln för några år sedan men överlevde efter att ha genomgått en levertransplantation 2009.

Här kan du läsa avskedsbrevet.

Beskedet fick Appleaktien att falla 5,3 procent i efterhandeln. Aktien föll till 356:10 dollar i efterhandeln efter att ha stängt på 376:16.

Fakta: Jobs vd-lön är 1 dollar per år

* Steve Jobs grundade Apple 1976 tillsammans med Steve Wozniak.

* Efter en konflikt med dåvarande koncernchefen John Sculley hoppade han av Apple 1985 och återkom först 1997.

* Under perioden utanför Apple grundade han animationsföretaget Pixar.

* Jobs har genom åren byggt upp en ordentlig förmögenhet, men säger sig inte vara intresserad av pengar.

* Apples lön till Steve Jobs har varit 1 dollar per år, enligt Wall Street Journal.

* Han äger Apple-aktier för 2,1 miljarder dollar och är den störste aktieägaren i Disney med ett innehav värt cirka 4,4 miljarder dollar.

* Enligt New York Times finns det 313 patent registrerade i hans namn. Hans känsla för stil har bland annat gett upphov till de vita laddarna till Macdatorer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.