Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stiftelsens ordförande: Vi gjorde fel

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har begått misstag, medger styrelseordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist. Men hon värjer sig mot bilden av styrelsen som en intern klubb som festar upp andras pengar.

– Vi kan konstatera att vi har gjort ett misstag. Det skulle ha gjorts en upphandling innan avtalet skrevs med Micael Bindefeld. Det är högst beklagligt att en sådan inte gjordes, säger hon till DN.se.

Samtidigt tycker hon att DN:s granskning ger en orättvis bild av SSF och deras verksamhet. Till exempel nämner hon stiftelsens 15-årsjubileum som firades i Blå hallen i Stockholm med 500 inbjudna gäster.

– Bilden som läggs fram, att vi skulle ha festat upp pengar på det sättet, stämmer inte alls överens med verkligheten. Vi ville hedra forskarna och andra som har jobbat i våra kretsar, till exempel med att granska forskningsansökningar.

– Om det uppfattas som excesser är det väldigt tråkigt, säger hon.

Stiftelsens primära uppdrag är att finansiera forskning inom naturvetenskap, medicin och teknik. Det är stiftelsen bra på, menar Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist.

– Men vi har också ett uppdrag att få ut forskningsresultaten och lyfta fram vilka som ligger bakom de excellenta forskningsresultaten, nämligen forskarna. Därför går en del av vår budget till kommunikation och det är därför vi har använt oss av Micael Bindefeld och andra.

Efter DN:s avslöjande har SSF valt att tillsätta en egen utredning och när den är klar fatta beslut om åtgärder.

– Vi måste gräva där vi står och ta reda på varför det saknas underlag när journalister ringer. Vi kommer att gå igenom allt och vända på varje papper för vi har ingenting att dölja. Vi vill få klarhet i detta, säger Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist.

Kort efter att DN.se pratat med Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist rapporterade Sveriges Radio P4 Örebro att stiftelsens verksamhet ska granskas av Kungliga Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien. Fräjdin-Hellqvist ringde under förmiddagen upp styrelseledamöterna och föreslog granskningen, enligt P4 Örebro som uppger att styrelsen godkänner förslaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.