Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stiftelsens vd: ”Det var styrelsen som ville ha Bindefeld”

Lars Rask, vd för Stiftelsen för strategisk forskning, hävdar att det var styrelsen som ville samarbeta med festfixaren Micael Bindefeld.
Lars Rask, vd för Stiftelsen för strategisk forskning, hävdar att det var styrelsen som ville samarbeta med festfixaren Micael Bindefeld. Foto: Thomas Karlsson
Stiftelsen struntade i lagen om offentlig upphandling när de anlitade Bindefeld som festfixare. Samtidigt har man ingen kontroll på vad man fått för miljonerna – specifikationerna mörkades och nu är de borta. – Jag kan inte hitta dem, säger Lars Rask, vd.
 

Lars Rask tar emot i stiftelsen lokaler högst upp i World Trade Center i centrala Stockholm. Från sina kontorsfönster kan han blicka ut över Stockholms takåsar. Stiftelsen han är chef över förfogar över nio miljarder kronor.

Festfixaren Micael Bindefeld har skickat 32 fakturor till Stiftelsen för strategisk forskning sedan 2009.

Totalt har 9,3 miljoner kronor betalats ut. Men av fakturorna är det svårt att förstå vad det är stiftelsen beställt.

Notan på 1,88 miljoner plus moms för stiftelsen 15-årsjubileum i Blå hallen specificeras inte mer än med raden ”Stadshuset”.

Vad de har fått för miljonerna kan vd Lars Rask inte svara på.

Vad är det ni har fått för 1,8  ­miljoner?

– Det är maten och serveringen och lokalhyror, tror jag ligger i det där, säger Lars Rask.

Enligt Lars Rask var det styrelsen som beordrade samarbetet med Micael Bindefeld. Avtalet är sedan en tid avslutat.

– Det var ett initiativ från styrelsen, man ville ha Micael Bindefeld. Någon i styrelsen hade varit på Stockholm stads 750-årsjubileum som var i Stadshuset och som sköttes av Micael Bindefeld. Han hade skött det väldigt bra och man ville ha Micael Bindefeld, säger Lars Rask.

Stiftelsen är statlig och lyder därför under samma regler som myndigheter, både när det gäller allmänhetens rätt till insyn och ­lagen om offentlig upphandling. Men båda lagarna har stiftelsen åsidosatt i affären med Bindefeld.

– Det jag kan ångra är att jag inte varnade styrelsen för att man måste upphandla ett sådan här avtal, vi lever i en gråzon mellan privat och offentligt. Men om man tittar på de lagar som finns så är det kristallklart, jag tycker det är kristallklart i alla fall, att man ska upphandla. Det beklagar jag, säger han.

Men det borde väl styrelsen känna till, de är väl satta för att övervaka att ni sköter er?

– I princip så borde de göra det, det kan man tycka, säger Lars Rask.

Stiftelsen för strategisk forskning försökte först hemlighålla avtalen med Micael Bindefeld men efter påtryckningar från DN lämnades några av avtalen ut i går.

Men när det gäller specifikationerna för fakturorna så är det värre. Handlingarna har aldrig diarieförts och nu är de borta.

Varför kan ni inte hitta de pappren?

– Jag vet inte, jag är ledsen.

Vad säger den administrativa direktören om det här?

– Det får man fråga henne om.

Men du är hennes chef, vad säger hon?

– Jag har frågat men hon säger att hon för tillfället inte vet var de är.

Men det här är allmänna handlingar och ska diarieföras och förvaras korrekt?

– Ja, det är allmänna handlingar.

Varför har ni inte ordning på papperen?

– Vi har ordning på praktiskt taget allt.

Förutom 9 miljoner kronor?

– Förutom 9 miljoner kronor, säger Lars Rask.

Pengarna till stiftelsen kommer från löntagarfonderna, vad tror du alla skattebetalare tycker om det här sättet att använda deras pengar?

– Ja, det är klart att det här är någon promille som gick till det ...

Men det är fortfarande väldigt mycket pengar?

– Det är fullt möjligt att de skulle ha kraftfulla synpunkter på det här.

Revisorerna har enligt Lars Rask aldrig anmärkt på de bristande underlagen. Men nu ska han ta initiativet till en intern granskning som ska reda ut hur handlingarna kunde försvinna och varför de aldrig diariefördes i enlighet med reglerna.

– Det här borde någon extern titta på, säger Lars Rask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.