Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stigande intresse för tomaten

Den populäraste grönsaken i Sverige är tomater och i dag står tomaten för mer än hälften av den importerade grönsaksmarknaden, uppger Sara Berger, vd för frukt- och grönsaksbranschorganisationen Sydgrönt.

– Tomater har gjort en stor resa de senaste 10 åren, liknande den vi ser i andra kategorier som kaffe, choklad och äpplen. Där börjar man prata om olika varianter och om sötman. Det innebär att konsumenterna har börjat intressera sig mer för tomater, säger hon. 

I Sverige är sommaren den starkaste säsongen för tomater. Där ökar försäljningen av svenska tomater med ungefär 30 procent i jämförelse med hela året. Den svenska tomaten består av 15 procent av den totala tomatmarknaden i Sverige. Men man ser även att kunder börja handla mer och mer tomater av olika sorter, menar Sara Berger. 

– Man kan säga att hela kategorin har skiftats över till att handla specialtomater, som man kallar tomatgruppen. Den kan vara olika till sin karaktär och vad man använder den till. Det är en kategori som har mycket fokus i butik. 

I kategorin för specialtomat ingår oftast små tomater och är i storleken 20-30 gram. De  består av tomaterna Minikumato, Zebrino och Angelle samt olika körsbärstomater. Dessa finns i olika färger, former och är olika söta. Men den populäraste tomaten är den traditionella runda tomaten. 

– Det här intresset kommer från att man kan använda tomater till olika saker. Inte minst kommer det också från vår odlarkår som har ett intresse för att odla intressanta tomater och ta det till nästa nivå för att kunna bredda sitt erbjudande, säger Sara Berger. 

Annika Assarsson är också tomatodlare och har odlat tomater tillsammans med sin man i 20 år. Hon och hennes man började odla vanliga runda tomater och sedan blev det mer körsbärstomater, men enligt henne blev det för mycket körsbärstomater för deras kunder. 

– Med åren har jag fått ett intresse för att hitta de lite annorlunda sorterna. Då har det kommit in plommontomater, körsbärstomater i olika färger och kvisttomater. 

Från vänster, Caroline Andersson och Annica Assarsson är tomatodlare och talare på Svenskmärknings tomatträff.
Från vänster, Caroline Andersson och Annica Assarsson är tomatodlare och talare på Svenskmärknings tomatträff. Foto: Eva Tedesjö

Caroline Andersson har sedan nio år tillbaka jobbat som tomatodlare och odlar tomater på ungefär 10.700 kvadratmeter. Hon odlar 20 olika sorter, men för mesta dels  specialsorters tomater och runda tomater. 

– Jag drivs av att göra en högkvalitativ mat som smakar fantastiskt med ett hållbart tänk bakom för miljön. Jag tycker att det är viktigt att ha med sig att vi lever bara en gång och måste vara rädda om vår planet och liksom hittar saker i vår odling som kan göra det bättre. 

I Sverige använder mer än 90 procent av tomatodlarna förnybar energi. Det gör Sverige till det land som använder mest hållbar energi till odling i Europa. 

– Det tycker jag är fantastiskt kul, säger Sara Berger. 

Läs mer:

Indien öppnar bank för tomater 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.