Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stim kräver ”ordentlig ersättning” från Youtube

Organisationen Stim förhandlar med Youtube om ersättning till svenska musiker. Man är inte imponerad av de avtal videotjänsten slutit i andra länder. ”Vi nöjer oss inte med en symbolisk summa”, säger Mattias Franzén på Stim.

En hård rättslig strid pågår i Tyskland mellan videotjänstföretaget Youtube och upphovsrättsorganisationen Gema. I stridens hetta har 60 procent av de populäraste klippen spärrats.

I Sverige finns ännu inget avtal mellan Youtube och de svenska musikskaparnas intresseorganisation Stim. Men det är på gång.

– Vi har ingen strid med Youtube, men vi ligger i förhandlingar med dem och har gjort en längre tid, säger Mattias Franzén, pressansvarig på Stim.

Förhandlingarna ska leda till ett avtal om hur Youtube ska ersätta de musikskapare som Stim representerar. De som är inblandade följer rättsstriden i Tyskland, berättar Franzén.

Även om Youtube är en videotjänst används den i stor utsträckning som ett slags gratis jukebox för många. En del musikklipp finns där som inte finns på exempelvis betaltjänsten Spotify.

Hur det svenska avtalet till slut kan komma att se ut vill inte Mattias Franzén spekulera över. Alla upphovsrättsliga förhandlingar förs i stor hemlighet. Youtube har tidigare gjort överenskommelser i några europeiska länder.

– Vår uppfattning är att ersättningen har legat väl lågt där. Vi nöjer oss inte med en symbolisk summa. Vi menar att upphovspersonerna ska ha en ordentlig ersättning, säger Franzén.

– När vi fått pengar från exempelvis Frankrike för musik av svenska upphovspersoner som vi har all anledning att tro har spelats mycket där har det varit struntsummor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.