Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stockholm ändrar sig – går med på att bygga med investeringsstöd

Stockholms stad ska bygga lägenheter med statligt stöd. Arkivbild.
Stockholms stad ska bygga lägenheter med statligt stöd. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholms allmännyttor kommer att bygga 1.800 lägenheter med statligt investeringsstöd fram till 2021. Motståndet från främst Socialdemokraterna i stadshuset har upphört efter att regeringen i mars höjde nivån på stödet.

Det statliga investeringsstödet infördes för ett par år sedan och innebär att byggherrar får ett stöd under förutsättning att hyran inte överstiger en viss nivå.

Men stödet, som har kritiserats hårt av den borgerliga oppositionen, har inte lett till att en enda lägenhet har byggts där bostadsbristen är som störts: Stockholm.

Det har retat bostadsminister Peter Eriksson.

– Allmännyttan i Stockholm bygger bara för människor med mycket pengar, fräste han i en DN-intervju i höstas.

Socialdemokraterna i Stockholm har dock hållit emot. De har hänvisat till att det höga markpriset inte gör det möjligt att bygga billiga hyresrätter ens med stödet.

Men i mars i år höjdes stödet. Även den så kallade normhyran (den högst tillåtna hyresnivån per kvadratmeter) höjdes med 100 kronor till 1.550 kronor per kvadratmeter och år.

Och nu har Socialdemokraterna i Stockholm ändrat sig och tillåter att stadens allmännyttor ansöker om stödet för att bygga billigare hyresrätter.

– Det handlar om totalt 1.800 lägenheter som byggs under åren 2018-21, säger Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Han betonar att pengarna öronmärks för de så kallade Stockholmshusen, ett projekt mellan de tre allmännyttorna och stadshuset som syftar till att pressa byggkostnaderna.

Varför har ni inte sökt stödet tidigare?

– Det har inte varit möjligt tidigare. Men förutsättningarna har ändrats och genom regeringens ändring av regelverket har det blivit möjligt, svarar Valeskog.

Exakt vilken nivå hyran hamnar på är ännu inte klart, men jämfört med inget stöd alls, kommer en etta på 35 kvadratmeter ha en hyra som är 750 kronor lägre i månaden. För en trea på 65 kvadratmeter handlar det om 1.150 kronor i månaden.

Svenska Bostäder har redan fått godkänt av länsstyrelsen för två projekt om sammanlagt drygt 100 lägenheter i Rinkeby. Stödet ligger på drygt 36 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.