Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stockholms handelskammare: Stoppa utvisningarna

Maria Rakka.
Maria Rakka. Other: Orlando G Boström

I december kom en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen om att mindre misstag med löner, semester och liknande ska gå att åtgärda utan utvisning. 

Trots det utvisas personer som fått beslut strax före domarna. 

Stockholms handelskammare anser att dessa utvisningar bör stoppas och omprövas mot ny praxis.

– Situationen fortsätter att vara helt absurd. Utvisningsbeslut som ännu inte är verkställda är nu i strid med gällande praxis, ändå verkar det som att de ska verkställas, säger, Maria Rankka vd för Stockholms handelskammare.

Den 13 december kom en vägledande dom som säger att mindre missar inte ska utgöra grund för utvisning och gällde en pizzabagare som DN tidigare skrivit om. Enligt Migrationsdomstolen uppfyllde han inte kraven för arbetstillstånd i Sverige då hans arbetsgivare hade glömt att höja lönen med 460 kronor - så den låg i nivå med kollektivavtalet. 

Läs mer: Uppmärksammade utvisningar stoppas

Migrationsöverdomstolen slog fast att det var orimligt och att det ska göras en helhetsbedömning av anställningsvillkoren, vilket nu har satt en ny rättspraxis för liknande fall. Mindre felaktigheter under enskilda månader, och mindre brister som rättas till ska inte utgöra grund för utvisning.   

Men de som fått utvisningsbeslut innan den nya praxisen berörs alltså inte av den, någonting Stockholms handelskammare reagerar mot. 

En av dem är en kock som Stockholm Direkt skrivit om. Han har varit i Sverige i 12 år och sedan han efter sex år fick uppehålls- och arbetstillstånd har han arbetat i Stockholm. Men eftersom han ett år inte tog ut semester och arbetsgivaren hade missat att betala ut ersättning för den uteblivna semestern samt ob-tillägg fick han avslag på förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. 

Läs mer: Fabriken där nyanlända får jobb utan bidrag

Arbetsgivaren hade efter överrenskommelse betalat ut den missade semestern i efterhand genom ett lönepåslag under 13 månader, men det spelade ingen roll i överklagan till Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen, skriver Stockholm direkt. I stället anlände det slutgiltiga brevet om utvisning tre veckor innan den vägledande dom som säger att mindre missar inte ska utgöra grund för utvisning.

 – Politiskt från höger till vänster tycker samtliga partier att detta är fel, ändå fortgår det här. Det är extra upprörande när det är yrken som är extremt eftertraktade, i det här fallet en kock. Det är rimligt att se över de beslut som inte är verkställda än och nåt moratorium, säger Stockholms handelskammares vd Maria Rankka.

Vad gör ni för att påverka detta?

– Det här är en fråga som varit stor det senaste ett och ett halvt åren och vi har haft löpande dialog med Migrationsverket justitiedepartementet, socialförsäkringsutskottet och andra som är ansvariga för de här frågorna.

– Vi kommer att fortsätta bevaka för att se till att vi inte utvisar kompetens som svenska bolag behöver, säger Maria Rankka.

Läs mer: Nyanlända kvinnor riskerar inte bara jobbet om de berättare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.