Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-faller-i-oppningen-efter-nedgangar-i-asien/

Ekonomi

Stockholmsbörsen backar efter nedgångar i Asien

Nedgångar i Asien följdes av minus på Stockholmsbörsen.
Nedgångar i Asien följdes av minus på Stockholmsbörsen. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Kurserna på Stockholmsbörsen backar på onsdagsförmiddagen. Nedgången följer efter ett kraftigare ras på New York-börsen på tisdagen med över tre procent och efter att flera asiatiska börser fallit under onsdagsmorgonen.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Efter en dryg timmes handel låg börsens breda index på minus 0,8 procent. Småsparare våndas när turbulensen ökar på världens börser. Bara den här veckan har kurserna först vänt uppåt när utgången av mötet mellan USA:s president Donald Trump och hans kinesiska kollega Xi Jinping troddes vara entydigt positiv. Optimismen var stor att de båda ledarna kommit överens om hur handelskriget mellan länderna ska stoppas.

Därefter har kurserna, både i New York, Asien och Europa vänt brant nedåt när det framkommit att överenskommelsen saknar detaljer för hur det ska gå till.

Småsparare kastas mellan hopp och oro för vad som ska hända med pengarna som investerats i aktier och fonder. Här 

DN ställde tre frågor till Johanna Kull, sparkekonom på Avanza:

Har börsen vänt ner nu efter flera år av uppgång?

– Hur långvarig nedgången blir kan vi inte veta, men vi får räkna med kraftiga svängningar, det har vi redan sett de senaste två månaderna och det får vi räkna med under kommande månader. 

– Det finns många frågetecken om handelskonflikten mellan USA och Kina. Den vapenvila de diskuterat är inte rik på detaljer och det finns flera frågetecken om det kommer att kunna nå en lösning.

Hur ska jag som småsparare agera: sälja och ta hem vinsterna eller se det här som ett köpläge?

– Var och en måste utgå från sig själv och fråga sig vad man sparar till. Det är tidshorisonten som avgör. Är det pengar för pensionen om 10, 20 eller 30 år så finns det ingen anledning till oro. Om man ska använda pengarna närmare i tiden ska man fundera på om man ska vara på börsen.

– Ta det här som ett tillfälle att se över sparandet och förbered dig mentalt på en nedgång. Kanske är det bättre med ett tryggare sparande än aktier och fonder. 

Hur gör jag för att minska riskerna i mitt sparande under börsoron?

– Vikta ned sparandet i aktier. Sälj en del av dina aktiefonder och placera i försiktigare blandfonder eller placera pengarna på sparkonto. Men sparkonto är en kortsiktig parkeringsplats. Annars är risken att pengarna blir kvar där. 

– Om man sparar i fonder ska man se till att de är balanserade så att de inte bara är USA-fonder eller fonder i tillväxtmarknader, utan har en bredd. Då minskar riskerna.