Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stockholmsbörsen inleder året med brant fall

Foto: FREDRIK SANDBERG

Efter ny oro för den kinesiska ekonomin inledde Stockholmsbörsen det nya börsåret med ett rejält fall. Även Europabörserna rasade.

Börsrasen i Europa följer på förnyad oro för den kinesiska ekonomin och börsfallet i Shanghai under natten till måndagen.

OMXS-index i Stockholm backade med 3,2 procent i en bred nedgång. Samtliga stora bolag i börsens finrum, OMXS30-listan, gick minus. Värst där rasade Fingerprint Cards, med 8,3 procent, följd av H&M på minus 5,3 procent, Getinge med minus 4,9 procent och Telia Sonera backade 4,7 procent. Bäst av de 30 bolagen på listan klarade sig Nokia, som ändå gick back med 0,7 procent.

Även USA-börserna backade efter öppning i linje med sina europeiska kollegor.

Robert Bergkvist, chefsekonom på SEB, anser att tappet i Kina kommer att leda till smittoeffekter på exportmarknaden i andra länder.

– Det som är viktigast är återigen; hur mår Kinas ekonomi? Sverige är särskilt utsatt eftersom ungefär hälften av vår ekonomi har någon typ av koppling till exportsektorn, säger han till TT.

Också de stora europeiska börserna tappade mark på grund av den kinesiska sjukan. Londons FTSE 100-index gick 2,4 procent minus medan Paris CAC 40-index backade med 2,5 procent. DAX-index i Frankfurt blödde mer rejält; ned med 4,3 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.