Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 22:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-kom-tillbaka-efter-trog-start/

Ekonomi

Stockholmsbörsen tappade mark efter succéstart

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter en succéstart i år har det kärvat rejält för Stockholmsbörsen den senaste månaden. Kurserna har backat med nästan 7 procent och en del av årets uppgång har försvunnit.

DN Text

Fram till slutet på april såg allt ljust ut på börsen. Handelskonflikten mellan USA och Kina såg ut att kunna lösas. Börsens breda index omxspi var upp över 19,4 procent. Men i stället för en uppgörelse mellan stormakterna kom det tydliga signaler på att lösningen inte var så nära.

Det har pressat de stora globala börserna och Stockholmsbörsen har inte varit något undantag och kurserna har fortsatt att tappa.

Under förra veckan fortsatte nedgången då USA:s president Donald Trump skruvade upp tonläget mot Mexiko, och hotade med tullar om landets regering inte hindrar migranter från Centralamerika att ta sig in i USA.

Trump sade att man kommer införa tullar på 5 procent från den 10 juni. Tullarna ska gälla alla varor från Mexiko. Agerar inte Mexiko kommer USA att fortsätta höja tullarna successivt till som mest 25 procent i oktober.

Efter nedgångar på flera asiatiska börser sjönk kurserna även på Stockholmsbörsen men stabiliserades under dagen och kunde ta sig upp på ett plus.

Men en del av årets uppgång har ätits upp. Sedan toppnoteringen i slutet av april har kurserna sjunkit med drygt 7 procent.

Läs mer: Fullskaligt handelskrig rycker allt närmre