Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-oppnade-med-fallande-aktiekurser/

Ekonomi

Fortsatt stora svängningar på börserna

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Aktiesparare måste räkna med en turbulent sommar på Stockholmsbörsen med stora svängningar av aktiekurser upp och ned.

Det menar Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank efter att fredagens börshandel fått aktiekurserna att åka på en rejäl berg- och dalbana.

När de amerikanska börserna öppnade steg aktiekurserna där rejält.

Det var väntat att aktiekurserna skulle pressas på fredagsmorgonen efter att de amerikanska börserna föll på torsdagen. 

New Yorkbörsens index Dow Jones rasade med 6,9 procent och indexet S&P 500 föll med 5,9 procent.

Men den första timmens handel i Stockholm kom att präglas av kraftiga rörelser av aktiepriserna upp och ned. Efter att ha stått på plus en halvtimme efter öppningen, sjönk indexet igen - bara för att svänga uppåt igen. 

När handeln varit i gång i ungefär två timmar hade OMXSPI stigit med runt en procent jämfört med torsdagens stängning.

Det här är ett mönster som går igen under börsturbulens. Osäkerheten gör att investerarna får det svårt att sätta rätt pris.

Bakgrunden till turbulensen den här gången är en oro bland investerare runt om i världen att vi står inför en andra våg av coronasmitta.

– Börsen har ju lyft i flera månader på tron att vi har nått toppen av coronasmittan och att nedstängningarna av ekonomier som vi har sett är på väg att trappas av, säger Johanna Kull.

– Men nu har flera delstater i USA, bland annat Texas, visat att fler läggs in på sjukhus med Covid-19, och det har fått riskaptiten hos investerare att avta.

Fed-chefen Jerome Powell
Fed-chefen Jerome Powell Foto: AP

Den amerikanska centralbankens chef, Jerome Powell, gick dessutom ut med ett budskap om att den inte såg något slut på stödpaketen - en fingervisning om att krisen är långt i från över.

Samtidigt påpekar Johanna Kull att det har varit en historiskt snabb återhämtning från de stora börsrasen i februari och mars. En del investerare passar därför på att ta hem vinster som byggts upp under de senaste två månaderna.

Hon varnar också sparare för att de måste ställa in sig på att turbulensen med kraftiga svängningar upp och ned av aktiepriser kommer att fortsätta ett bra tag till.

– Jag tror inte att vi kommer att se samma djupa nedgång som vi såg i februari-mars, men att det kan fortsätta nedåt och att det blir en turbulent sommar, det måste man räkna med, säger Kull.

– Men det tillhör spelets regler - att börsen svänger, tillägger hon.

Samtidigt trycker hon på att börssparande är långsiktigt och att de som sparar månadsvis i aktiefonder till exempel, kan fortsätta med det.

– Men om man är orolig och sover dåligt för det här - eller upplevde den förra nedgången som väldigt smärtsam - kan det vara ett tecken för att man har en för stor andel av sitt sparande på börsen.

I det läget bör en småsparare sälja av en del, men hon understryker att det måste ske försiktigt och att spararna inte ska agera i panik. 

- Ett tips är att sätta upp några investeringsregler för sig själv. Det kan vara att alltid månadsspara en viss summa eller att ha en viss andel av sitt sparande tryggt placerat i räntor.

- Har man några sådana regler att luta sig emot kan man känna sig trygg även när det stormar. För det är inte när det stormar som värst som vi ska lägga om hela vår sparplan, betonar Kull.

Efter en turbulent handelsdag stängde Stockholmsbörsen oförändrat. De ledande Europabörserna gick åt olika håll.

H&M såg ut att återhämta sig efter torsdagens kraftiga fall, men slutade minus 0,5 procent.

Råvarusektorn gick starkt. Oljekoncernen Lundin Energys aktie lyfte 3,0 procent, gruvkoncernen Bolidens steg 3,2 procent, medan ståltillverkaren SSAB slutade 2,4 procent plus. 

Vitvarujätten Electrolux steg 1,5 procent.

Läkemedelsbolaget Sobi sjönk 0,8 procent efter nyheten om ett licensavtal med Selecta Biosciences om produktkandidaten SEL-212, för behandling av kronisk gikt.

De ledande Europabörserna gick åt olika håll. FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris steg båda 0,5 procent medan DAX-index i Frankfurt sjönk 0,2 procent.

De amerikanska börserna inledde uppåt under fredagen efter torsdagens kollaps då en del storbanksaktier föll med över 10 procent och Dow Jones industriindex tappade 6,9 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt