Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-oppnade-uppat-4/

Ekonomi

Volvo draglok när börsen siktar på rekord

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen avslutar veckan med ett rejält lyft, med lastbilstillverkaren Volvo som ett av dragloken.

OMXS-index har i eftermiddagshandeln gått upp med 0,7 procent och tar därmed sikte på de historiska rekordnivåerna i början av börsveckan.

TT Text

Ett oväntat svagt inköpschefsindex från eurozonen räckte inte för att få Stockholmsbörsen att avstå ett nytt försök att nå nya rekordnivåer.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index är lastbilstillverkaren Volvo och verkstadstungviktare som Sandvik draglok i börsuppgången med kurslyft på 2 respektive 1,9 procent.

Volvo-aktien stärks bland annat sedan den amerikanska konkurrenten Deere överraskat med ett oväntat starkt bokslut för 2020.

Gruvkoncernen Boliden går också bra, upp med 3,4 procent. Kollegan Lundin Mining lyfter samtidigt nära 5 procent efter ett bokslut.

Gruvsektorn gynnas av höga råvarupriser. Bland annat har kopparpriset nått upp till den högsta nivån på nio år efter tre veckors rally.

Aktien i Volati-koncernen stiger 1,8 procent sedan styrelsen gett bolagsledningen i uppdrag att utvärdera en avknoppning och börsnotering av Akademibokhandeln, inklusive nätbokhandeln Bokus.

Det rapporterande fastighetsbolaget Oscar Properties aktie stiger samtidigt med omkring 1 procent.

På världsmarknaden backar oljepriset något i fredagens handel efter de högsta noteringarna sedan januari 2020 i torsdags, bland annat mot bakgrund av stora produktionsstörningar för USA:s oljeindustri i extremkylan i delstaten Texas.

Samtidigt slår kryptovalutan bitcoin nya rekord med en topp på 52 932 dollar per bitcoin, vilket innebär ett kurslyft på 60 procent bara i februari. Värdet av den totala bitcoinstocken i världen närmar sig därmed 1 000 miljarder dollar, vilket fått stora aktörer som JP Morgan Chase att varna för en bubbla.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt