Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-pa-minus-efter-kinesiskt-ras/

Ekonomi

Världens börser backar efter Trumps tullhot

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det oklara läget inför USA och Kinas kommande handelssamtal har fått världens börser att backa, och på måndagskvällen var även New York-börsens siffror röda.

Stockholmbörsen återhämtade sig något vid stängning efter att ha visat minussiffror på över 2 procent under måndagen.

Rätta artikel

New York-börsen öppnade på minus efter Donald Trumps twittrande under söndagskvällen. Samtliga ledande index stod på minus med mer än en procent strax efter öppning vid 15.30.

Vid stängning klockan 22.00 hade de gjort något av en återhämtning. Dow låg på -0,25, Nasdaq på -0,50 och S&P på -0,45 procent.

Den amerikanska presidenten signalerade tydligt i flera Twitterinlägg på söndagen att handelskriget med Kina kan vara på väg att växla upp. Bland annat skrev han att de nu tioprocentiga tullarna på en stor mängd varor ska höjas till 25 procent redan på fredag.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1125069835044573186

På måndagsmorgonen fortsatte Trumps twittrande om Kina. I ett inlägg skrev han att handeln med den ekonomiska stormakten innebär att USA förlorar hundratals miljarder dollar.

”Tyvärr, vi kommer inte att göra det längre!”, slog han fast.

Utspelen kommer bara dagar innan representanter för Kina ska resa till Washington för handelssamtal. De kinesiska börserna rasade under natten och Europa följde samma mönster vid öppning på måndagsmorgonen.

I Stockholm sjönk kurserna direkt med 1,8 procent och under dagen tilltog nedgången. Både OMXSPI och OMXS30 – Stockholmsbörsens ledande index – var på eftermiddagen nere med mer än två procent.

Vid stängning återhämtade sig båda index en aning. OMSXPI slutade på -1,3 procent och OMXS30 på -1,4 procent.

De skandinaviska grannländerna har haft liknande nedgångar. Kurserna för Köpenhamn, Oslo och Helsingfors sjönk så lågt som 1–2 procent under måndagen, och även i Tyskland och Frankrike har tappen varit i samma storleksordning.

De flesta börserna i världen har under 2019 klättrat med mellan 10 och 20 procent, och inte minst Kina har gått bra. När det går så bra blir känsligheten för dåliga nyheter större, menar Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia.

– Börserna har stigit mycket på kort tid. Att det då blir en skarp reaktion på en negativ nyhet av det här slaget är inte konstigt. Det har nog även funnits en hel del förväntningar på framsteg i handelsförhandlingarna – inte bakslag, säger han.

Trots Trumps utspel är den kinesiska delegationen fortfarande besluten om att genomföra förhandlingarna, uppger de enligt Reuters. På måndagskvällen bekräftade delegationen att de fortfarande tänker bege sig till USA för att delta i handelssamtalen.

USA:s finansminister Steven Mnuchin säger i ett uttalande att USA kommer att ompröva planerna på höjda tullavgifter om de får förhandlingarna ”på banan” igen, men också att Kina frångått de åtaganden som slagits fast vid tidigare handelsförhandlingar, skriver New York Times.

Trumps toppförhandlare i handelsfrågor Robert Lighthizer håller med.

– Vi rör oss bakåt i stället för framåt, och enligt presidentens uppfattning är det inte acceptabelt, säger han.

Många bedömare har på förhand spått 2019 som ett skakigt år med upp- och nedgångar och Johan Lundqvist tror det fortsätter så, oavsett hur det går mellan USA och Kina.

– Kommer en lösning i handelsfrågan tar man bort en osäkerhetsfaktor. Det gör förmodligen att vissa delar av ekonomin kan återhämta sig lite, framför allt världshandeln. Samtidigt är inte handelskonflikten den enda anledningen till den svacka vi har haft i statistiken under vintern. Även med en lösning på konflikten räknar vi med viss avmattning i världsekonomin i år, säger Johan Lundqvist.

Storbolagsaktierna i Stockholm tog signalerna från konflikten hårt. Samtliga storbolag på OMXS30-listan förutom ett föll i värde. Industri- och fabriksbolag som Volvo och SKF har tappat, liksom Hexagon som föll med hela 4,0 procent. Flera storbolag har handlats utan utdelning under måndagen och tyngt börsen ytterligare.

Läs även: Tror Trump på sitt twittrande?