Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-pa-rekordniva-ligger-i-varldstopp/

EKONOMI

Stockholmsbörsen på rekordnivå – ligger i världstopp

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen är en av världens bästa börser i år med en ökning på nästan 31 procent. Utvecklingen har gynnat många småsparare, men frågan är om festen kommer att fortsätta.

– Man bör nog fundera över sina förväntningar på börsen framåt, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Stockholmbörsen backar under tisdagen men handlas alltjämt nära rekordnivå. Det breda omxspi-indexet har stigit med nästan 31 procent i år, vilket placerar Stockholmsbörsen i världstoppen över börserna med störst ökning under 2021.

– Det hänger ihop med återhämtningen som skett i ekonomin, trots att pandemin har fortsatt. Den har varit betydligt starkare än vad jag och många andra har trott. Det är egentligen exceptionellt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Att Stockholmsbörsen sticker ut ur ett internationellt perspektiv handlar om att det är en förhållandevis liten marknad med många exporterande bolag som gynnas av den globala återhämtningen.

– Det finns en sanning i att starka exportbolag går starkt när marknaden återhämtar sig snabbt. Men det är också en liten marknad som får stryk i oroliga tider och går ner betydligt mer, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold,sparekonom på Söderberg & Partners.
Joakim Bornold,sparekonom på Söderberg & Partners. Foto: Thomas Karlsson

Han får medhåll av Maria Landeborn på Danske Bank, som lyfter fram att bolagen överlag rapporterade in starka kvartalsrapporter för det tredje kvartalet. Det gjorde att oron som infann sig tidigare under hösten lättade.

– De positiva vinstöverraskningarna har bidragit till att börsen fått ny luft under vingarna. Det är förvånansvärt lite fokus på att det fortfarande finns en hel del risker i form av pandemin, ekonomiska åtstramningar och inflationen, säger hon.

De båda sparekonomerna som DN talat med lyfter fram den stigande inflationen som det främsta orosmomentet mot börsens utveckling under nästa år. De flesta experter är eniga om att inflationen är tillfällig, men skulle den hålla i sig finns risken att börserna kommer att ha en svagare utveckling framöver.

– Om man sträcker ut perspektivet är det rimligt att börsen fortsätter uppåt. Men i det korta perspektivet ska man kanske inte vänta sig samma makalösa uppgång som vi haft sedan raset i inledningen av pandemin. Man bör nog fundera över sina förväntningar på börsen framåt, säger Maria Landeborn.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Foto: Alexander Donka

Joakim Bornold berättar att han inför intervjun haft ett samtal med en kund som var sugen på att sälja av sina aktier eftersom det gått ”för bra”.

– Men då måste man veta när man ska hoppa på igen. Det är svårt att försöka tajma marknaden. I nuläget tycker jag inte att värderingarna avskräcker och rådet är att inte agera alls. Jag har inte gjort det själv heller, säger han.

Samma typ av fundering gäller alla som har sett sina pensionsbesparingar växa under de senaste åren. Är det läge att sälja av en del och säkra upp vinster?

– Det beror på hur nära pensionen man är. Om du har 10–15 år kvar är det ingen idé att ta hem vinsterna från det senaste året. Risken med att sälja är att man kan missa ytterligare uppgångar. Men om man har en hög risk och pensionen närmar sig kan det vara läge att ta ner risken, säger Maria Landeborn och lägger till en brasklapp:

– Men många glömmer att även om man går i pension vid 65 så ska pengarna räcka i ytterligare runt 20 år. Plockar man ut alla pengar vid 65-årsdagen får man väldigt låg pension i slutet av livet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt