Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-startar-aret-med-uppgang/

Ekonomi

Stockholmsbörsen startade året med rekord

Foto: Thomas Karlsson

Stockholmsbörsen har repat sig efter fjolårets röda avslutning. Både OMXSPI och OMXS30 öppnade klart upp på torsdagsmorgonen, och nådde under dagen nya rekordnivåer.

Stockholmsbörsen avslutade ett i det stora hela starkt 2019 med svag nedgång de sista dagarna. På torsdagen öppnade handeln för 2020 och det var gröna siffror igen. 

Både OMXS30 och det breda OMXSPI steg med över en procent tidigt på morgonen och låg strax före stängning på rekordnivåer. 

Morgonens delvis positiva inköpschefsindex för december var en av orsakerna. PMI-talet, som det också kallas, steg något från 45,7 i november till 47,1 i december. 

Det innebär en viss ljusning i inköpschefernas syn på konjunkturen jämfört med i november, samtidigt som ett tal under 50 fortfarande indikerar nedgång. 

Bankerna har tagit mycket stryk under 2019 men inledde nyåret bra. Vid stängning var samtliga storbanker upp med över två procent förutom Swedbank som stannade på strax över en procent. 

Draghjälpen från dem och många andra på storbolagslistan gör att OMXS30 når över 1.800 punkter, vilket innebär en ny rekordnotering. Även OMXSPI låg på rekordnivå med 694 som högst.

Endast en liten del av storbolagen stängde med röda siffror. Bland annat kontanthanteringsbolaget Loomis och oljejätten Lundin Petroleum.

Läs även: Experterna förutspår början av börsåret 2020