Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stockholmsbörsen under fjolårets bottennivå

Stockholmsbörsens index för de 30 största bolagen ligger för andra dagen i rad under fjolårets bottennotering. ”Det gör mig nervös”, säger analytikern Peter Malmqvist.

Stockholmsbörsen vänder uppåt på fredagen efter ett par dystra dagar i kölvattnet av nedgången i Kina. Klockan 11 ligger OMXS-index på plus 1,25 procent. Men veckans tidigare ras gör ändå att börsen denna vecka hittills har fallit med cirka 4,5 procent.

Under torsdagen stod det klart att de senaste dagarnas ras på börsen lett till att hela förra årets börs uppgång raderats ut. Och som att inte det vore nog stängde index för de 30 största bolagen igår under bottennoteringen på 1381,87, som nåddes den 24 september i fjol.

Strax efter klockan 11 på fredagen ligger index på 1374,65, alltså fortsatt under lägstanivån.

Det oroar Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker.

– Det är ett viktigt index och det är lite nervöst att det legat under vid stängning, säger han.

Enligt Malmqvist kan gårdagens bottennotering bli en indikation för många placerare att nu omvärdera sina analyser för börsåret 2016.

– Nu är vi nere igen och fiskar på usla nivåer i förhållande till dem vi upplevt det senaste året. Enligt min analys kommer många placerare nu att bli mer negativa. Då pratar jag inte bara om privatplacerare utan snarare om professionella yrkesplacerare. Allt man har köpt sista året i princip ligger på minus, och det blir en hämsko.

På frågan hur man som privatperson ska tänka i ett läge då börsen pekar nedåt, svarar Malmqvist genom att dela upp spararna i två kategorier: de som sparar långsiktigt med litet intresse för svängningar på börsen, och de som har en stor andel av sitt sparande i aktier och som följer börskurserna noggrant. Den senare gruppen skulle sannolikt må bra av att se över sin aktieportfölj, enligt Peter Malmqvist.

– Om det sista man tänker på innan man somnar på kvällen är hur det ska gå på börsen nästa dag, då har man för mycket aktier. Då bör man sälja av och då brukar jag rekommendera att göra sig av med 20 procent. Men de allra flesta människor är inte så börsfokuserade, säger han.

Foto: TT

Inför 2016 spådde Peter Malmqvist att börsen skulle sluta på plus minus noll vid årsslutet. Trots börsens bottennotering står han för egen del kvar vid den prognosen.

– I det korta perspektivet är jag rädd att vi kan få en körare nedåt, att luften går ur. för helåret tror jag fortfarande på plus minus noll, förutsatt att det inte rasar nu i början av året. Då kommer jag att ändra uppfattning så klart, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.