Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 07:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stockholmsborsen-upp-efter-blek-handelsdag/

Ekonomi

Stockholmsbörsen upp efter blek handelsdag

Stockholmsbörsens breda OMXS-index steg 0,4 procent på tisdagen efter att mestadels ha balanserat runt nollstrecket under handelsdagen.

DN-TT Text

Efter måndagens kraftiga uppgång på 4,4 procent skedde en viss vinsthämtning i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna.

Ett bolag på OMXS30-listan som presterade var SSAB. Ståljätten steg kraftigt under måndagen på rykten om uppköp av en enhet från det tyska industrikonglomeratet Thyssenkrupp och bolaget fortsatte upp 3,8 procent dagen efter, bäst av storbolagen.

En annan vinnare var klädkedjan H&M som landade ordentligt på plus för andra dagen i rad. Aktien steg 1,6 procent.

I motsatt riktning gick främst telekombolaget Telia och läkemedelsjätten Astra Zeneca, ned 2,4 respektive 1,9 procent.

På rapportfronten kom bryggerikoncernen Kopparberg med delårssiffror. Bolaget redovisar trots coronapandemin en ökad vinst och aktien rusade hela drygt 13,2 procent.

De ledande Europabörserna stängde blandat. Londons FTSE100-index backade 0,7 procent, Frankfurtbörsens DAX-index lyfte 0,2 procent medan CAC40-index i Paris gick upp ned 0,9 procent.

I USA var det heller inte samma lyckorus som under måndagen. 

Flera av de stora detaljhandelskedjorna lämnade kvartalsrapporter.

Walmart övertrumfade förväntningarna men drog tillbaka sin tidigare helårsprognos. Det gjorde också Home Depot som i motsats till konkurrenten inte gladde någon med sin rapport. Bolagens aktier föll 1,9 respektive 2,3 procent.

Måndagens stora vinnare, bioteknikbolaget Moderna som rapporterades ha fått positiva besked kring ett kommande så kallat mRNA-vaccin, åkte på en rejäl bakåtrekyl och aktien föll 10,4 procent sedan värdet av studien ifrågasatts.

Dow Jones industriindex föll 1,6 procent och Nasdaqs kompositindex sjönk 0,5 procent. S&P 500 sjönk 1,0 procent.