Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Efter börsfallen: New York-börserna stängde starkt uppåt

Foto: Bryan R. Smith/AFP

Efter de senaste dagarnas dramatik stängde New Yorkbörserna på fredagen starkt uppåt, bland annat efter  oväntat starka bankbesked från JP Morgan och Citigroup.

Teater

”Polarfararna”

Av Camilla Blomqvist

Regi och idé: Åsa Johannisson. Med:

Malin Alm, Myra Neander, Anita Nyman.

Scen: Riksteatern, Hallunda. Därefter turné. Speltid: 90 min

– Det visar väl lite att börsfallet som man pratat om inte blivit så dramatiskt som man målat upp. Det har snarare varit en relativt naturlig korrigering, säger Johanna Kull, sparekonom vid Avanza till DN.

New York-börserna öppnade starkt på fredagen och väl vid stängning låg breda indexet S&P 500 plus 1,4 procent, Dow Jones-indexen steg 1,1 procent och tekniktunga Nasdaq Composite klättrade till 2,3 procent.

Bakom den dagen på Wall Street stod bland annat flera oväntat positiva bankbesked. Storbankerna JP Morgan och Citigroup rapporterade båda kvartalsvinster som var högre än väntat och steg också på börsen, rapporterar TT.

Även Stockholmsbörsen öppnade på fredagsmorgonen på plus, men efter den inledande uppgången planade börsens omxspi-index ut och vid stängning hade det backat med 0,7 procent.

Johanna Kulls uppmaning är att ta veckoslutets svängningar som en påminnelse om att börsen trots allt handlar mycket psykologi, och tror att en del av de aktier som tryckts ned på grund av oro och nervositet nu kommer att stiga något igen.

– Det är ju inga stora nyheter den här veckan, att den amerikanska centralbanken höjer räntorna och att handelskonflikten pågår har vi ju vetat om i ett par månader, men det fick ett litet utbrott nu, det är naturligt, säger hon.

Men gungningarna är inte över med veckoslutets eventuella harmonisering. Med den stundande rapportperioden väntar istället de riktiga nyheter som kan komma att orsaka svängningar på börserna. 

– Nu ska bolagen lägga korten på bordet och då får vi faktiska nyheter om hur det går. Det brukar ge större rörelser på Stockholmsbörsen så det kan bli händelserika veckor framöver, säger Johann Kull.

Hon bedömer att den nervositet som redan nu ventilerats kan göra avtryck även i den kommande perioden inte minst i form av mindre förståelse för dåliga resultat.

– Nu kommer förståelsen inte vara så hög för resultat under förväntan. Sämre siffror kommer inte att mötas av lika mycket förlåtande. 

Viktigt nu blir att hålla ögonen på vd-orden från de stora exportbolagen.

– Det kommer att bli spännande att följa. Då får man en blick  över hur de ser på utsikten inför 2019. Om orderböckerna är fyllda, hur det ser ut med vinsttillväxt och försäljningstillväxt, säger Johann kull.

Läs även: Asien pustar ut efter krisdag

Läs även: Fallet i USA mattades av

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.