Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stöd för EU-skatt på aktiehandel

EU-parlamentet röstade på onsdagen ja till en ny skatt på finansiella transaktioner.

Enligt kommissionens förslag läggs en skatt på 0,1 procent på aktier och obligationer och 0,01 procent på andra värdepapper, så kallade derivat. Parlamentet är nöjt med skattesatserna men anser att reglerna behöver bli finmaskigare för att fånga in fler affärer.

EU-parlamentet har efterfrågat en sådan skatt länge och i slutet av förra året lade kommissionen fram sitt förslag. Enligt undersökningen Eurobarometern stöder 66 procent av européerna en sådan skatt.

– En skatt på finansiella transaktioner är väsentligt för att ta sig ur krisen. Den kommer att bidra till en rättvisare fördelning av krisens börda, säger den grekiska socialdemokraten Anni Podimata, som leder parlamentets arbete i frågan.

Den svenska regeringen är motståndare till idén om en finansskatt. Argumenten är att den skulle skada tillväxten och bara leda till att finanshandeln flyttar till andra delar av världen.

Finansskatten är en sådan fråga där ministerrådet är skyldigt att inhämta EU-parlamentets uppfattning men inte är bunden av den. Senast frågan diskuterades i rådet var medlemsländerna fortfarande oeniga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.