Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stöd för för upprensning bland lönestöd

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Generaldirektör Mikael Sjöbergs förslag om att minska antalet olika anställningsstöd från Arbetsförmedlingen är bra. Men för att de ska bli mer attraktiva krävs mer än så.

Det säger både LO, TCO och Svenskt Näringsliv – fast med lite olika utgångspunkter.

Svenskt Näringsliv, vars medlemmar förslaget är tänkt att underlätta för, är försiktigt positiva.

– Det är på tiden, vi har sagt länge att mängden olika anställningsstöd varit en hel djungel, som inte ens arbetsförmedlarna själva klarar att hantera, säger Carina Lindfelt, avdelningschef på Svenskt Näringslivs arbetsmarknadssektion och själv tidigare chefsjurist på Arbetsförmedlingens föregångare AMS.

Arbetsförmedlingens och regeringens förhoppning är att mindre krångel ska få fler företag att nappa på erbjudandet om statligt subventionerad arbetskraft, som ju redan kostar mindre än vad till exempel nyanlända skulle kosta företagen med de förslag som den senaste tiden lagts fram från L, C och KD.

Carina Lindfelt är inte helt övertygad. Hon är orolig att dagens regelkrångel ska ersättas av mer kontroll- och kravkrångel:

– Vi får se hur enkelt det blir. Det måste bli enkelt i vardagen också, inte bara på papperet. Här finns frågetecken i det Mikael Sjöberg säger, frågan är hur mycket Arbetsförmedlingen ska vara inne och styra i det här, bland annat kring om krav ska ställas på kollektivavtal eller villkor i enlighet med kollektivavtal, och vilken typ av arbetsmarknadsprövning förmedlingen tänker sig av de företag som söker stöd.

Ska fler företag ta in stödjobbare måste också arbetsförmedlingarna lokalt bli betydligt bättre på att komma ut och tala med företagen, säger Carina Lindfelt.

Från LO och TCO välkomnas beskedet om att det stora antalet olika anställningsstöd ska samlas i en enda grundmodell.

De framhåller att anställningsstöd kan vara ett bra sätt att få in till exempel nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden, och att det är en mer effektiv och träffsäker åtgärd än branschstöd (som den sänkta krogmomsen) eller nedsättningen av arbetsgivarnas utgifter för en bredare grupp (till exempel sänkt arbetsgivaravgift för unga).

– Anställningsstöden sänker priset på just dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och inte till exempel på studenter som jobbar extra, konstaterar TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom, även han med ett förflutet inom AMS.

Därför är Mikael Sjöbergs förslag om att minska antalet olika stöd bra. Men för att stöden ska bli mer attraktiva för arbetsgivarna krävs mer än så, framhåller Samuel Engblom:

– Stöden bör bli färre och ingå i en genomtänkt struktur med olika subventionsgrader så att de inte konkurrerar ut varandra. I dag konkurrerar till exempel nystartsjobben och instegsjobben med varandra.

– Arbetsförmedlingen behöver också förenkla arbetsgivarnas administration, till exempel genom att förmedlingen hämtar uppgifter om arbetsgivarna från andra myndigheter istället för att företagen ska behöva lämna in dem själva.

TCO:s Samuel Engblom trycker liksom LO på vikten av att arbetsgivare i fler olika branscher förmås att använda sig av stöden för att anställa. I dag är bidragsjobben koncentrerade till få branscher där de ibland snedvrider konkurrensen, till exempel taxinäringen, handeln och hotell och restaurang.

Linda Grape, arbetsmarknadspolitisk utredare på LO, betonar också vikten av att sprida lönestödsanställningarna till betydligt större delar av arbetsmarknaden.

– För att öppna upp en mycket större del av arbetsmarknaden måste man väsentligt höja taken för vilka lönenivåer som kan subventioneras. Det skulle också förstärka matchningen. Det går inte att ha ett matchningsperspektiv när man har så låga tak som löner på 17.600 för instegsjobb och 22.000 för nystartsjobb, när genomsnittslönen på svensk arbetsmarknad ligger någonstans kring 30.000 kronor. Det skulle också förhoppningsvis öka övergångarna i riktiga jobb, så att människor inte behöver harva runt i systemen.

LO:s Linda Grape uppskattar den ambition Arbetsförmedlingen tycks ha att minska överutyttjandet av stöden bland vissa branschers arbetsgivare, som satt det i system att ständigt ta in nya bidragsjobbare.

Stöden får då inte längre vara någon absolut rättighet för företagen, som dagens nystartsjobb. En viktig faktor är också att arbetsförmedlingen genomför någon form av arbetsmarknadsprövning, och att förmedlarna verkligen alltid kollar med facket om företaget i fråga är seriöst eller inte.

– Det görs inte tillräckligt i dag. Vid lönebidrag ska facken alltid höras, men samrådet har bara genomförts i hälften av fallen. Arbetsförmedlingen har under lång tid prioriterat kvantitet framför kvalitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.