Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stöd på väg till banker i Aten

Greklands fyra största affärsbanker får i veckan kapitaltillskott från eurozonens krisfond EFSF, enligt bankkällor. Det uppges röra sig om motsvarande 163 miljarder kronor.

EFSF skickade redan i april, inom ramen för det andra stödprogrammet till krislandet Grekland, över totalt 25 miljarder euro till en grekisk stabilitetsfond för finanssektorn.

Det är ur denna pott som de grekiska bankerna nu får stöd på 18 miljarder euro (163 miljarder kronor).

– Med dessa EFSF-obligationer kan vi återigen finansiera oss hos Europeiska centralbanken (ECB), säger en bankkälla till Reuters.

En bankkälla TT talat med bekräftar uppgifterna.

– Det är bara tekniska detaljer som återstår, säger källan.

Från EFSF ska det i framtiden komma ytterligare 23 miljarder euro i stöd till Greklands banker, enligt krisfondens presschef Christof Roche.

Löptiderna på obligationerna som används är 6–10 år, enligt Roche, som i dagsläget säger att det är svårt att avgöra när det kan bli aktuellt att föra över resten till Aten.

De 48 miljarder som har öronmärkts för stöd till grekiska banker utgör en del av de totalt 109 miljarder euro som EFSF bidrar med till Grekland i det andra stödprogrammet.

Ovanpå EFSF-stödet kommer nödlån från Internationella valutafonden på 28 miljarder euro, kortfristiga lån från ECB på 35 miljarder och 15 miljarder euro i kontant ersättning finansierad av EFSF till alla privata obligationsägare som gick med på Greklands historiska skuldnedskrivning tidigare i år.

ECB stoppade i förra veckan likviditetslån till flera grekiska banker då de hade för låg kapitaltäckning och därmed inte kunde erbjuda någon säkerhet för lånen. Bankerna fick då i stället använda nödlån, så kallade ELA-lån, som enligt ECB kommer att finnas tillgängliga fram tills de grekiska bankerna kan få reguljära likviditetslån från ECB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.