Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Stöd saknas för förbud mot vinster i välfärden”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Regeringens utredare Ilmar Reepalu vill reglera vinsterna i välfärden. Men oppositionen säger nej.

– Utredaren vet vad det finns stöd för och vad det inte finns stöd för i riksdagen. Och det här finns det inte stöd för, säger Ulf Kristersson (M).

Regeringen har gett Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S) i uppdrag att utreda hur privat utförda välfärdstjänster ska regleras. På fredagen skrev han på DN Debatt att det inte räcker med mer kontroll och skärpta kvalitetskrav.

Även vinsterna måste regleras, menar Ilmar Reepalu, som hänvisar till att det finns en opinion för ett vinstförbud. ”Regleringen av välfärdssektorn bör utformas så att förtroendet för sektorn upprätthålls. Det finns därför ett tydligt behov av att reglera möjligheten till vinstuttag i välfärden”, skriver Reepalu.

I riksdagen finns det dock en solid majoritet mot att införa vinstbegränsningar.

– Artikeln bekräftar de farhågor vi har lyft. I grund och botten är han (Ilmar Reepalu) skeptisk till valfrihet och det är att ha fel fråga i fokus och ett flagrant brott mot direktiven, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson.

Han menar att välfärdssektorn behöver regleras hårdare, men att ett vinstförbud är fel väg att gå.

– Det finns goda möjligheter att enas om ett tufft och stramt regelverk. Det finns behov av kontroll både av privata och offentliga utförare så att skattebetalarna får valuta för pengarna. Men en återgång till offentliga monopol kommer vi att göra allt för att stoppa, säger han.

Den ansvarige ministern, civilminister Ardalan Shekarabi (S), välkomnar beskedet från Ilmar Reepalu.

– Det är frågor vi måste ta tag i. Våra regelverk är inte tillräckligt starka. Det är dags att fatta tuffa beslut och släppa ideologiska skygglappar, säger han.

Trots att såväl de fyra borgerliga partierna som Sverigedemokraterna motsätter sig vinstbegränsningar hoppas han på en kompromiss i frågan när utredningen är klar i slutet av året.

– Ställer sig alliansen bakom det läge vi har i dag? Flyktingkrisen har visat hur oseriösa aktörer gör enorma övervinster. Riksdagspartierna har ett gemensamt ansvar för att få ordning.

Samtidigt som politikerna debatterar vinstbegränsningar börsintroduceras ännu ett vårdbolag, Humana, på tisdag. Under fjolåret gjorde vårdkoncernerna Attendo och Capio lyckade börsintroduktioner.

Professor Per Strömberg vid Handelshögskolan, som följt välfärdsbranschens utveckling, ser börsintroduktionerna som en indikation på att bolagen tror att risken för stora politiska förändringar är begränsad:

– Det har varit otroligt svårt att sälja de här bolagen under lång tid för ingen ha varit intresserad av att investera i den här branschen givet den politiska osäkerhet som har rått.

– Men nu har det skett ett antal börsintroduktioner och det måste betyda att marknaden inte förväntar sig ett alltför radikalt eller totalt vinstförbud.

Ett vinstförbud i välfärden var Vänsterpartiets hjärtefråga i valrörelsen 2014 och utredningen tillkom som en del i regeringens uppgörelse för att få V:s stöd efter valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.