Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stödet för euron faller

Inställningen till euron har blivit allt mer negativ bland småföretagarna. Allt färre ser fördelar med ett medlemskap i EMU.

Stödet för euron är i dag det lägsta sedan SEB började mäta småföretagarnas attityder för tre år sedan. Företagare har länge varit de mest eurovänliga. För tre år sedan tyckte 61 procent att Sverige skulle byta ut kronan mot euron. Den siffran steg sedan och låg vid mitten av 2009 på 67 procent. Nu har det sjunkit till 53 procent positiva medan motståndet mot euron ökat från 23 procent till 29 procent.

– Självklart har all rapportering kring de problem många av euroländerna haft påverkat företagen liksom osäkerheten kring eurons framtid. De flesta vill nu avvakta och se långsiktig lösningar på problemen, säger Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom.

Hon är ändå litet förvånad över att nedgången är så stor.

– Ja, opinionssiffrorna har ju legat på en ganska stabil nivå under flera år.

Också utvecklingen i Danmark kan ha påverkat den svenska opinionen, tror Hemming. Där var ambitionen att hålla en ny folkomröstning om euron under innevarande mandatperiod. Men nya mätningar visar ett allt ljummare intresse hos danskarna för att införa euron.

I dag anser de flesta, 52 procent av företagarna, att ett svenskt medlemskap i EMU varken skulle påverka deras företag positivt eller negativt. Färre än tidigare tror på en positiv påverkan. Siffran har sedan tredje kvartalet i fjol fallit med 9 procentenheter, från 33 till 24 procent.

– Men ju fler länder som går med i valutasamarbetet desto attraktivare blir det särskilt för de företag som har fler och större affärer med utlandet, konstaterar Hemming.

Och frågan om införandet av euron i Sverige är och förblir en viktig fråga för de svenska företagen.

– Valutafluktuationer är ett stort problem för de mindre företagen så därför är detta en viktig fråga också för dem.

Fakta:Om undersökningen

SEB:s företagarekonom startade sommaren 2006 en så kallad företagarpanel. Panelen består av flera tusen små- och medelstora företag.

Frågorna i den här undersökningen ställdes mellan den 31 augusti och 6 september och besvarades av 1.193 företagare.

Källa: SEB (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.