Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stödet ger inte en rimlig levnadsnivå

Socialbidragen höjs i år, men summan som ska gå till bland annat livsmedel är fortfarande lägre än vad Konsumentverket beräknar vara en rimlig nivå på längre sikt.

– Det är anmärkningsvärt att summan som riksnormen ger till livsmedel för vuxna och till äldre barn ligger väsentligt under Konsumentverkets gräns för rimliga kostnader. För en vuxen handlar det om flera hundra kronor varje månad, säger Elis Envall, utredare på Socialstyrelsen.

Socialbidragets riksnorm är en fast summa som ska täcka ett hushålls baskonsumtion. Utöver det ersätts skäliga kostnader för hyra och hemförsäkring.

– Kommuner förväntar sig att riksnormen anger en skälig levnadsnivå, men de bör förstå att inte alla når den nivån med pengarna som riksnormen ger, säger Elis Envall.

Leif Klingensjö på Sveriges Kommuner och landsting, SKL, konstaterar att det inte är lätt att klara sig på vad socialbidrag ger:

– Det är helt klart en lägsta nivå och det är oroande att så pass många hushåll är långvarigt beroende av bidraget.

Socialbidragstagare kan även söka bistånd för livsföring i övrigt. Det kan vara läkarbesök, glasögon eller annat som personen behöver för att ha en skälig levnadsnivå.

– Men en hel del talar för att biståndsmottagare inte får mycket mer än det som riksnormen slår fast, säger Elis Envall, som har granskat kommuners riktlinjer för hur deras handläggare ska arbeta med socialbidrag.

I riktlinjerna är det ovanligt med beskrivningar av möjligheten att ge ett högre belopp än riksnormen. Desto mer står om restriktiv hållning när det gäller bidragsprövning.
I flera fall uppmanas till bedömningar som inte följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det finns exempelvis kommuner som inte ger bidrag till läsglasögon för medelålders som börjar se sämre.

Riktlinjer för umgängesresor kan också avvika från Socialstyrelsens, som säger att kommunen ska ge bistånd för skäliga kostnader så att en förälder kan träffa barn som bor på annan ort. En kommun skriver: ”Barnets intresse av att besöka en förälder får vägas mot reskostnadernas storlek.”

I veckan avslöjade DN att två av tre arbetslösa står utan arbetslöshetsersättning. De får i stället förlita sig på socialtjänsten eller anhöriga. Under 2010 fick nästan fyra av tio socialbidraget på grund av arbetslöshet. Hur många av dessa som var långvarigt beroende av bidraget är oklart. Totalt sett hade omkring vart femte hushåll med socialbidrag fått det ekonomiska biståndet i minst tre år.

– Försörjningsstödet täcker det nödvändigaste, men det är inte en rimlig levnadsnivå i ett längre perspektiv. Det är inte heller grundtanken att stödet ska ges längre tid, säger barn- och äldreminister Maria Larsson, KD.

En stor del är ändå långvarigt beroende av bidraget, vad ska de göra?

– Socialtjänsten ska göra individuella bedömningar och det är ofta nödvändigt när bidraget ges under en längre tid.

Görs sådana individuella bedömningar tillräckligt ofta?

– Jag vet att de görs, men inte om det är så ofta som behövs, säger Maria Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.