Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stodet-till-elkunderna-kommer-gora-stor-skillnad/

EKONOMI

”Stödet till elkunderna kommer göra stor skillnad”

1 min 22 sek. Magnus Landqvist har minskat sin elförbrukning med nästan tjugo procent - ändå har kostnaderna stigit till mer än det dubbla.

Regeringens nya stöd till hushåll med höga elräkningar välkomnas av Magnus Landqvist i skånska Borrby. Trots 20 procents mindre elförbrukning blev hans senaste räkning nästan tre gånger så hög som förra året.

– Det är mycket pengar det handlar om. Det här stödet kommer att göra stor skillnad, tror han.

Magnus Landqvist lägger in en vedklabb i braskaminen och reglerar luftintaget så att elden tar fart.

– Nu blir det varmt och skönt.

Det blåser kallt på slätten utanför det vitputsade huset i skånska Borrby - det gör det nästan alltid så här års, enligt Magnus Landqvist.

Han flyttade hit permanent från Stockholm när han blev pensionär för några år sedan. Nu bor han i Sveriges dyraste elområde.

Tidigare år har de två kaminerna, en i vardera ände av hemmet, inte varit någon förutsättning för att kunna bo huset året runt. Men den här vintern har de höga elpriserna tvingat honom till en ny rutin för att få upp värmen och ner elförbrukningen.

– Tidigare var kaminerna mest en trivselfaktor, att sitta framför brasan och ta en drink. Nu börjar jag varje morgon med att trava runt och tända i båda kaminerna - det är som när man var eldvakt i lumpen.

Bild 1 av 3 ”Här ute blåser det ofta så att det fräser i gräsmattan”, säger Magnus Landqvist. Han har bland annat bytt fönster för att få ner elkostnaderna.
Foto: Jenny Leyman
Bild 2 av 3 Magnus Landqvist inleder varje morgon med att tända de två kaminerna i huset. Det har han gjort sedan det började bli kallt i oktober-november.
Foto: Jenny Leyman
Bild 3 av 3 Ett avstängt rum, sänkt temperatur och många brasor i kaminen, är Magnus Landqvists sätt att dra ner på elförbrukningen.
Foto: Jenny Leyman

På onsdagsmorgonen presenterade regeringen sitt förslag att införa ett ekonomiskt stöd till de hushåll som har högst elräkningar.

Magnus Landqvist lyssnade inte på presskonferensen men ler lättat när han får höra vad det innebär - upp till 6000 kronor i bidrag för månaderna december-februari.

– Tack för det, det låter alldeles utmärkt och det skulle hjälpa oss på alla sätt. Sedan finns det mycket annat man också kan göra. Den påhittade börsen som ska styra elpriset tycker jag är rena vansinnet och tittar du på räkningarna är där en förfärlig massa avgifter och skatter som bara klår oss konsumenter på pengar. De kunde man gott ta bort, säger han.

Magnus Landqvist har knappt hunnit hämtat sig efter den senaste Eon-fakturan.  Med de stigande elpriserna var han förberedd på att räkningen skulle bli hög. Men inte att den skulle landa på 6289 kronor.

– Januariräkningen brukar vara hög, men att jag skulle betala 2,21 kronor per kilowattimme, det var dessvärre rejält mycket dyrare än jag hade räknat med, säger han.

Motsvarande period förra året låg räkningen på 2516 kronor. Samtidigt har han minskat sin elförbrukning med nästan tjugo procent.

– Jag har stängt av ett rum, jag klär mig varmt och har dragit ner värmen till 18,5 grader - och kaminen har jag eldat i sedan det började bli kallt i oktober-november, säger han och skrollar upp och ner i Eons app.

Den visar att hushållets beräknade elförbrukning för januari har minskat med arton procent jämfört med förra året.

– Ändå blir räkningen mer än dubbelt så dyr!

Elbolaget Eons app visar bland annat att Magnus Landqvists elförbrukning har minskat med 18 procent i januari jämfört med samma månad förra året.
Elbolaget Eons app visar bland annat att Magnus Landqvists elförbrukning har minskat med 18 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Foto: Jenny Leyman

Magnus Landqvist säger att elpriserna är det stora samtalsämnet på bygden just nu. Han har grannar som fått ännu högre räkningar under vintermånaderna.

– Vi har ett förhållandevis litet hus, 120 kvadrat, och vi har tack och lov en elpanna som drivs av vatten och luftanläggning - det är få andra här som har. Men det är ändå väldigt mycket pengar det handlar om, man kan inte direkt ha spenderbyxorna på sig nu.

Målet nu är att skaffa solceller till taket.

– Det är det första jag kommer att skaffa när vi får råd. Då säljer du ju tillbaka en del av din elproduktion och kan i princip gå med plus.

Ämnen i artikeln

Österlen
Skåne
Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt