Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

"Stolar är det farligaste som finns"

Debatten om de ökande sjukskrivningarna har givit möbeltillverkarna nya försäljningsargument och kroppsvänliga kontorsmöbler säljer som aldrig förr.

Knappt hinner man in på avdelningen för offentlig miljö på Möbelmässan i Älvsjö förrän man möts av reklamen för Varytable som gör höj- och sänkbara bord. De förebygger och hjälper vid arbetsskador lovar en stor skylt.

Lars Arvidsson är vd och märker tydligt hur debatten om belastningsskador och sjukskrivningar ger skjuts åt verksamheten.

- Jag började med de här borden som hobby, men det har blivit mycket mer, säger han och berättar att företaget nu är uppköpt och del av en stor internationell koncern.

Men det är kontorsstolarna som är det stora slagnumret när möbeltillverkarna tar till arbetsskadeargumenten.

- Stolar är det farligaste som finns, säger Niels Diffrient, en 74-årig designveteran från USA.

- Problemen smyger sig på oss så långsamt att vi inte märker det. Det finns många bra stolar - om man bara vet hur man ska ställa in dem. Men med alla spakar är chansen att det blir fel lika stor som att det blir rätt.

Han har konstruerat en stol med ett minimalt antal reglage. I stället anpassar den sig till ur man rör sig genom att kroppen blir sin egen motvikt.

Att människokroppen inte är gjord för att sitta är märkligt nog ett av de genomgående argumenten för dem som säljer kontorsstolar.

- Vi tycker att folk ska röra på sig. Det här är en del i det, säger Calle Birgersson på Håg som säljer en hängande kontorsstol.

I ett hörn av mässan kan man provsitta en stol utformad som en sadel och hos den finska möbeltillverkaren Isku presenteras en världsnyhet. Det är en stol där bakdelen av sitsen går att fälla ned så att ryggraden kan sträckas ut. Konstruktörerna staplar vetenskapliga bevis på nyttan av sin konstruktion, men svenska storföretag som Kinnarp tackade nej. Det gjorde däremot inte finländarna som nu har rättigheterna i Norden.

Men det finns också företag som kopplar ett större grepp och menar att hela miljön påverkar hur vi mår.

- Vi mår bättre i en väl designad miljö. Det bidrar till att förebygga trötthet och utbrändhet och det har visat sig att det underlättar inlärning och i en del fall också rehabilitering, säger Kurt Tingdal som är vd på företaget Offect som inlett ett forskningssamarbete med KTH.

- Vi påstår inte att enbart design kan förebygga utbrändhet, men det är på det området vi har vår kompetens.

Fakta/Tillverkning av kontorsmöbler

Det finns enligt Statistiska centralbyrån närmare 400 arbetsställen där man gör kontorsmöbler. De flesta är enmansföretag utan anställda, bara fyra har mer än 200 anställda.

Sverige exporterar tre gånger så mycket kontorsmöbler som vi importerar. Men medan exporten minskar ökar importen.

Under januari till oktober förra året exporterade Sverige kontorsmöbler för cirka 1,4 miljarder kronor.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.