Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stölder för sex miljarder varje år i svenska butiker

Varor för sex miljarder kronor stjäls från svenska butiker varje år. Det visar en ny rapport från Svensk Handel som SVT tagit del av. Snatteribortfallet motsvarar 1.290 kronor för varje svenskt hushåll.

– Rent ekonomiskt förlorar vi som samhälle på det här genom momsintäkter och de förluster som handlarna har sipprar naturligtvis ner till konsumenterna förr eller senare. Det i form av höjda priser, säger Per Geijer säkerhetschef på organisationen Svensk handel till SVT.

Mest stöldbegärliga varor är dyra jackor, smink och kött som också ofta säljs vidare. Enligt Per Geijer är stölderna både ett ekonomiskt och ett arbetsmiljömässigt problem.

Undersökningen har genomförts av Handelns utredningsinstitut på uppdrag av Svensk handel. Ungefär 1.100 personer från både butikskedjor och mindre butiker har deltagit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.