Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stopp-for-alvedon-i-butik/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stopp för Alvedon i butik

Foto: TT

Från och med november kommer det inte längre gå att köpa vanliga värktabletter som Alvedon och Panodil i mataffären. Läkemedelsverket har fattat beslut om försäljningsstopp för paracetamol i tablettform i detaljhandeln.

Orsaken är att allt fler förgiftats av värktabletter sedan försäljning tilläts utanför apotek för snart sex år sedan – framför allt unga kvinnor som medvetet försöker skada sig själva.

– Vi har sett en mycket tydlig ökning, säger säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, till DN.

– Vi vill vidta en åtgärd som har så stark effekt som möjligt på de här impulshandlingarna och så liten effekt som möjligt på den normala användningen.

Förbudet börjar gälla den 1 november. Beslutet rör enbart vanliga tabletter som man sväljer hela, och inte exempelvis suppositorier, lösningar, munsönderfallande tabletter och brustabletter.

Bakgrunden är en studie som Läkemedelsverket gjort och som visar att antalet förgiftningsfall fördubblats mellan 2000 och 2013. Ett tydligt trendbrott ses efter 2009 då paracetamol började säljas även utanför apotek. 40 procent av receptfri paracetamol säljs utanför apoteken. Sedan 2009 har antalet personer som förgiftats ökat med 40 procent – från cirka 1.100 till drygt 1.500.

Slutsatsen är att det finns ett tidsmässigt samband mellan den ökade tillgängligheten av paracetamol och antalet som blir förgiftade.

– Vi ser en tydlig ökning av antalet förgiftningsfall som huvudsakligen är självskadehandlingar, det vill säga impulshandlingar där man vet att det finns en koppling till tillgänglighet. När tillgängligheten ökade så ökade också det här problemet, säger Rolf Gedeborg.

Det bedöms inte som troligt att ökningen skulle bero på slumpen och inte heller på att det finns mer paracetamol i samhället totalt.

Att det i stort sett bara är receptförskriven paracetamol som har ökat i försäljning under perioden – och som alltså inte går att köpa på exempelvis bensinmackar och i snabbköpet — spelar enligt Läkemedelsverket ingen roll.

– Det är ett missförstånd att det skulle finnas en direkt koppling mellan hur mycket paracetamol som används normalt och antalet förgiftningar. Den absoluta majoriteten av den normala användningen är inget problem, och det är inte heller så att man skulle ha en ökad tendens att förgifta sig för att fler andra använder paracetamol normalt, säger Rolf Gedeborg.

Vilken effekt åtgärden kan få på antalet förgiftningsfall kan Läkemedelsverket ännu inte bedöma.

– Vi får följa hur det här problemet utvecklas.

Hur ser du på risken att det ökar användningen av andra receptfria läkemedel mot smärta och feber, som också kan ha negativa konsekvenser för hälsan?

– Det är viktigt att komma ihåg att paracetamol fortfarande kommer att finnas tillgängligt utanför apotek i andra former. Vad gäller alternativa läkemedel som finns för försäljning utanför apotek har de bedömts som säkra och det är inte beroende av vilka andra produkter som säljs, säger Rolf Gedeborg.

Receptförskriven paracetamol säljs ibland i större förpackningar. 

– Det är viktigt att förvara den så att obehöriga inte kommer åt den, säger Rolf Gedeborg. 

Karin Brynell är vd för Svensk Dagligvaruhandel.

– Konsumenter i glesbygd kommer att få det svårare att få tag på paracetamol. Vi är besvikna över att vi inte har fått vara med i processen och tyvärr har inte Läkemedelsverket sett oss som en part i diskussionen, säger Karin Brynell till DN.

Vad hade ni kunnat tillföra beslutet?

– Vi har kunskap om försäljningsstatistik och vad åldersgränserna innebär, och vi hade kunnat bidra till vad som kan vara ett lämpligt tillfälle för ett försäljningsstopp, säger Karin Brynell.

Vad betyder beslutet för handeln?

– Inte så mycket ur för försäljningen däremot finns det en serviceaspekt, säger Karin Brynell.

Fakta:Paracetamol

• Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel och säljs receptfritt under kända namn som Panodil och Alvedon.

• Rätt använt är det ett säkert läkemedel, men överdosering kan leda till livshotande tillstånd.
Överdosering med till exempel 15–20 receptfria paracetamoltabletter leder inom loppet av något dygn till allvarlig leverskada och symtom som kräver sjukhusvård.

• Även överdosering över en längre tid, strax över maximal dygnsdos, eller tillsammans med alkohol kan leda till förgiftning.

• Svåra förgiftningar kan kräva levertransplantation och i värsta fall leda till döden.

 

Källa: Läkemedelsverket

Fakta:Läkemedelsverkets studie

• Förra våren inledde Läkemedelsverket en studie för att försöka klargöra hur många personer som varje år förgiftas av paracetamol.

• Provsvar från samtliga landsting som visat en förhöjd nivå av paracetamol sedan år 2000 begärdes in och analyserades, totalt 77 000 varav 68 500 ingår i den slutliga analysen.

• Resultat: Sedan 2000 har antalet förgiftningsfall med paracetamol fördubblats till drygt 1 500 år 2013.

• Sedan 2009, då paracetamol började säljas även utanför apotek, har antalet förgiftningsfall ökat med ungefär 40 procent.

• Majoriteten är avsiktliga självskadehandlingar hos yngre kvinnor mellan 15 och 24 år.

• Antalet dödsfall har varit oförändrat under den senaste tioårsperioden.

 

Källa: Läkemedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.