Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stopp-for-stod-till-foretag-som-ger-ut-aktieutdelningar/

Ekonomi

Stopp för stöd till företag som ger ut aktieutdelningar

Magdalena Andersson, finansminister.
Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Roger Turesson

Regeringen stoppar nu möjligheten för företag att söka statligt permiteringsstöd och samtidigt ge aktieutdelningar till sina ägare.

– Det ska vara glasklart för alla att man inte kan kombinera korttidsarbete med utdelningar, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

På torsdagen skickar regeringen en remiss till lagrådet med förtydligande om vilka företag som ska få del av det statliga permitteringsstödet. Bakgrunden är att flera bolag fått förhandsbesked om stöd trots att de samtidigt beslutat att ge utdelning till sina aktieägare.

Ett enigt finansutskott i riksdagen har tidigare uttalat sig mot att företag som ger aktieutdelningar ska få del av stödet. Det finns inget uttalat förbud mot detta i lagen men nu ändras det. 

– Får man pengar från skattebetalarna ska man inte kunna slussa det vidare rakt ut i fickorna på aktieägarna, säger Magdalena Andersson.

Det som nu sker är att det betänkande som finansutskottet ställt sig bakom skrivs in i lagtexten. 

– Det står redan att ett företag ska ha stora ekonomiska svårigheter för att få rätt till stöd. Men olika personer kan uppenbarligen tolka det på olika sätt. Jag har alltid tolkat det som att man inte har stora ekonomiska problem om man gör aktieutdelningar. Genom att vi skriver in det här i lagtexten blir det glasklart för alla vad som gäller, säger Magdalena Andersson.

Finansministern understryker också att alla beslut om stödpengar som Tillväxtverket hittills fattat är preliminära och att bolag som lämnat felaktiga uppgifter kan bli återbetalningsskyldiga.

På torsdagen var Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf också kallad till riksdagens finansutskott med anledning av utdelningsfrågan. Ordförande Fredrik Olovsson (S) var nöjd efter mötet.

– Jag tycker att det var väldigt tydligt att det som riksdagen beslutat också kommer att vara det som gäller. Tillväxtverket kommer att hantera frågorna framöver och har gjort samma analys som finansutskottet – det är vi nöjda med, sa Fredrik Olovsson efter utfrågningen.

Därmed anser han att det bör stå klart för företag att regelverket inte tillåter utdelning av pengar samtidigt som de tar emot statligt stöd.

– Det har varit bråttom och Tillväxtverket har snabbt delat ut korttidsstöd, men det är ett preliminärt stöd och det kommer att följas upp. Har man inte haft en så svår ekonomisk situation som krävs för att få stödet, så kommer man inte att få det, utan tvingas betala tillbaka.

– Och ett sätt att visa att man inte har en svår ekonomisk sits är att dela ut pengar till ägarna, säger Fredrik Olovsson.

Regeringen har också fattat beslut om att skärpa kontrollen kring korttidspermitteringen. Tillväxtverket kommer att ingå i ett samarbete med andra myndigheter för att lättare kunna spåra om organiserad brottslighet försöker utnyttja systemet. Bland annat ska sekretessen mellan myndigheterna hävas.

 – Det ökar möjligheten för Tillväxtverket att göra kontroller, säger Magdalena Andersson.

Hon har ingen uppfattning om hur omfattande fusket är men framhåller att regeringen fått tillräckligt många rapporter för att det ska behövas en skärpning av kontrollen.

Läs mer: Utredare ska stoppa fusk med statligt stöd