Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 15:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stor-besvikelse-fran-sas/

EKONOMI

Stor besvikelse från SAS

Bild: Foto: TT

Hårdnande konkurrens får flygbolaget SAS att skriva ned prognosen för helårsresultatet. Det visar att sparprogrammet inte räcker till, och är ett hårt slag mot tron att SAS ska kunna tjäna tillräckligt för att stå på egna ben, anser en flyganalytiker.

SAS spår fortfarande ett positivt resultat före skatt för det brutna räkenskapsåret 2013/2014. Men till skillnad från tidigare väljer SAS att räkna med en positiv effekt från ändrad pensionsredovisning på drygt en miljard kronor, medan man tidigare räknade med ett positivt resultat exklusive pensionseffekten. I praktiken räknar SAS med ett resultat som kan bli uppemot en miljard kronor sämre än man tidigare trott.

Enligt Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank, innebär beskedet en "stor besvikelse" och ett hårt slag mot tron att SAS ska kunna tjäna tillräckligt för att kunna stå på egna ben. SAS gick igenom en svår process för cirka 1,5 år sedan när man drev igenom försämrade villkor för personalen för att sänka kostnaderna.

- I dag kan vi bara säga att det inte har hjälpt tillräckligt. Om vi tittar på siffrorna i dag indikerar de att SAS när sparprogrammet tar slut som bäst kommer att kunna redovisa ett nollresultat före skatt.

- Trots dessa rigorösa åtaganden har SAS alltså inte lyckats förbättra lönsamheten tillräckligt för att stå på egna ben, säger Jacob Pedersen.

Hans slutsats är att den nuvarande sparplanen inte räcker till — SAS måste spara ännu mera.

SAS aktie backade 7,4 procent på Stockholmsbörsen. Problemen bottnar bland annat i att andra flygbolag flyttar mer kapacitet till den skandinaviska marknaden, vilket har lett till överkapacitet och sjunkande biljettpriser. SAS lyckades locka fler passagerare och fylla planen bättre under april, men det har skett på bekostnad av lönsamheten, som har utvecklats svagare än väntat det gångna kvartalet.

Kan det bli en förlust för SAS om situationen förvärras ytterligare på marknaden?

- Ja, det kan det bli, säger SAS finanschef Göran Jansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt