Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stor brist på svenska jordgubbar till midsommar

Den varma våren har gjort att det kan bli svårt att få tag på svenska jordgubbar till midsommar.
Den varma våren har gjort att det kan bli svårt att få tag på svenska jordgubbar till midsommar. Foto: Torstein Böe/NTB

Värmeböljan i maj gjorde att jordgubbarna kom rekordtidigt i år, men till midsommar är de svenska jordgubbarna en bristvara.

– Det gäller att ställa klockan på midsommarafton för att få tag på sina svenska jordgubbar, annars kan man bli utan, säger bärrådgivaren Magnus Engstedt.

Under midsommarveckan konsumeras 15 procent av hela årets produktion av svenska jordgubbar. Men den tidiga värmen har gjort att de jordgubbar som planerades till midsommar sedan länge har tagit slut.

– Vad som har hänt är att det är mycket stora mängder som redan har plockats från fälten. De stora kvantiteterna till en stor del av landet kommer från södra Sverige och där är jordgubbarna planerade till midsommar slut, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

De flesta jordgubbsodlare har lagt upp produktionen så att jordgubbarna ska komma mellan maj och mitten av augusti.

Läs mer: Jordgubbar och potatis växer så det knakar i det soliga vädret

Eftersom den stora konsumtionen av jordgubbar sker just under midsommarveckan planeras odlingen så att stora mängder jordgubbar ska vara redo att skördas under veckan.

Då de stora mängderna redan plockats hade man kanske kunnat hoppas på jordgubbarna som var planerade till efter midsommar, men nu har vädret slagit om och tillväxten har saktats ner för jordgubbarna som planerades till slutet av juli.

– Därför finns det väldigt mycket mindre bär att plocka för de stora producenterna i landet, säger Magnus Engstedt.

I stället får många räkna med utländska jordgubbar till midsommarhelgen.

– Det är inget fel på dem, men grejen är att de bären är plockade för kanske fem eller sex dagar sedan – medan de svenska är plockade dagen innan eller kanske samma dag, säger Magnus Engstedt.

Det finns olika sätt att skynda på, eller sakta ner, jordgubbarnas tillväxt. Problemet är att insatserna ofta måste påbörjas långt innan jordgubbarna plockas.

– Ingen kunde ju tro att värmen skulle hålla på i en hel månad. Jag har ju aldrig upplevt det här under mina 40 år som bärrådgivare. Odlingarna är dimensionerade efter den förväntade konsumtionen, säger Magnus Engstedt.

Till exempel kan man driva upp bären under fiberduk för att få det att gå snabbare, eller täcka fälten i halm i början av säsongen för att sakta ner tillväxten.

– Stora odlare delar upp produktionen så att en tredjedel är fiberduk, en tredjedel vanligt och en tredjedel med ett halmtäcke.

Även förra året var det jordgubbsbrist vid midsommar, men då var det i stället den kalla våren som gjorde att säsongen kom igång sent.

– Den här bristen är unik för i år. Förra året var det ju jätteproblem också, men då var det för att det var frost och kallt.

För de som till varje pris vill ha svenska jordgubbar är tipset att fira midsommar i Östergötland där det fortfarande finns jordgubbar till midsommar. Även i Småland och i Mälardalen finns mindre producenter som har jordgubbar, men Mälardalens jordgubbar kommer knappast att räcka för att försörja Stockholmsområdet med svenska jordgubbar.

Läs mer: Mat till midsommar – med lust och fägring stor

Läs mer: Torkan slår hårt mot bönderna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.