Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stor-efterfragan-pa-utlandsresor-trots-okande-smitta/

EKONOMI

Stor efterfrågan på utlandsresor – trots ökande smitta

Det råder stor efterfrågan på utlandsresor enligt flera stora resebolag. Här syns båtar vid ön Koh Phangan, i Thailand.
Det råder stor efterfrågan på utlandsresor enligt flera stora resebolag. Här syns båtar vid ön Koh Phangan, i Thailand. Foto: Adam Schreck/AP

Omikronvarianten av coronaviruset fortsätter att sprida sig och flera länder rapporterar rekordhöga smittotal efter jul- och nyårshelgen.

Samtidigt säger sig resebolagen se en ökad efterfrågan på utlandsresor bland svenskarna.

Av de fyra resebolag som DN talat med uppger samtliga att de ser ett ökat bokningstryck för resor, till såväl värmen som alpindestinationer.

– Det bokas ju jättemycket fortfarande, sen ändras ju restriktioner som man med kort varsel får förhålla sig till. Det är en stökig vinter får jag säga, säger Linda Netterström, presskommunikatör på Tui.

Även Apollo ser ett stort reseintresse.

– Under jul har det varit bra bokat och vi hade bara 15 procent lägre bokningar än under julen 2019. Vi har sett en trend där fler vill resa, säger Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge.

Men samtidigt uppger bolagen att de senaste veckornas smittoutveckling i världen fått många kunder med inbokade resor att tveka.

– Jämför vi med förra året så bokar vi vecka för vecka betydligt många fler resor, men vi ser samtidigt ett lite mer avvaktande läge när det gäller nybokningar av vinterresor framöver mot vad vi såg tidigare under hösten, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

– Vi har hög belastning nu, dels på grund av orosfrågor. Man ringer sin researrangör och uttrycker sin oro och kollar läget, sen kanske man blir lite tryggare när man får vår bild av situationen, säger Linda Netterström på Tui.

Inget av resebolagen erbjuder fri avbokning, även om smittspridningen skulle skena vid en viss destination, så länge inte exempelvis reseförbud införs lokalt eller nationellt. Om man har avbokningsförsäkring men det är nära avgång krävs som huvudregel giltigt läkarintyg för att man ska få alla pengar tillbaka vid avbokning.

– Vi kan inte basera en fri avbokning, som skulle innebära en stor kostnad på oss, på rädsla, däremot har vi mer flexibla ombokningsregler och erbjuder gärna en resa en annan gång i stället, säger Linda Netterström.

Enligt Netterström är det inte fler än tidigare som försöker avboka sina resor, men det kan bero på att ordinarie avbokningsregler råder.

– Det är många som vill omboka såklart, det handlar om att det är så stökigt i världen och att det förändras med så kort varsel, säger hon.

Ett annat orosmoment för svenska resenärer är enligt Sandra Miller Kinge på Apollo resmålens lokala eller nationella covidrestriktioner. Resor till bland annat Grekland och Kanarieöarna har kunnat genomföras komplikationsfritt under en längre period. Men till Thailand rekommenderar Sandra Miller Kinge att resenärer påbörjar processen med sina inresedokument tidigt då man kan få avslag och behöva komplettera dem ytterligare.

– Det är bra om man sätter igång med dessa tio dagar innan sin avresa. Jag rekommenderar inte att man reser som ovaccinerad just nu, säger hon.

När det gäller vinterresor till Alperna har flera länder infört hårdare krav på vaccinering eller andra intyg under december månad. Österrike kom med ett besked om nedstängning i december – vilket fick resor att ställas in.

– Det har såklart resulterat i fler avbokningar än vad vi generellt brukar ha under denna period, säger Hanna Bernvid, vd för STS Alpresor.

– Men vi ser ett stort intresse. Framförallt är många igång med att planera sommarsemestern vilket syns på våra bokningssiffror.

Läs mer:

Så har svenskarna rest under julhelgen

Nya virusvarianten väcker oro för familjens resa till Thailand

Ämnen i artikeln

Turism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt