Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 01:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stor-finansiar-pa-gang-for-saab/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stor finansiär på gång för Saab

Nya pengar kan vara på väg in till Saab. De skulle kunna rädda de kortsiktiga ekonomiska bekymren i form av löner och fordringar.

Saabs vd Victor Muller håller på att diskutera ett överbryggningslån med en finansiär.

– Det är en stor, känd finansiär och en sådan borde inte kasta sig in i sådana här diskussioner om det inte finns en möjlighet, säger Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening.

Det är efter måndagens telefonmöte med Victor Muller som Peter Hallberg andas mer hopp än tidigare vad gäller Saabs framtid.

– Det är en stor finansiär och det jag kan om dem tidigare, gör att jag tycker att det här verkar seriöst.

Telefonmötet med Victor Muller har gjort Peter Hallberg betydligt mer tveksam till en rekonstruktion.

– Före samtalet gick jag igenom för- och nackdelarna med en rekonstruktion och det är ingen tvekan om att en rekonstruktion skulle ha fler fördelar.

– Men efter mötet förstod jag hur viktigt det är för Victor Muller att Saab gör rätt för sig gentemot alla som man är skyldig pengar.

Peter Hallberg tror snarare att en rekonstruktion ses som en nödåtgärd som man inte tillgriper i första skedet.

– En rekonstruktion skulle innebära att både kineser och Vladimir Antonov dras in i den härvan och får avskriva delar av sina fordringar.

– Det vore inte en jättebra start för Saab i nästa läge när det gäller att jobba vidare med kineser och nya ägarstrukturer.

Även på tisdagen lyste slantarna som ska betala Saablönerna med sin frånvaro.

– Jag har inte hört något, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobiles informationsavdelning.

Produktionspersonal finns på fabriken, berättar Gustavs. De genomför underhållsarbeten och säkerställer att allt fungerar.

– De har fått ett 25-procentigt schema för några veckor framöver. Var och en har sitt schema när de ska göra vad. Några var där i går och några är där i dag.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.