Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stor leksakskedja slopar könsuppdelning

Foto: AP

Efter klagomål slutar nu butikskedjan Toys R Us att dela upp sina produkter i könskategorier, skriver The Telegraph.

På leksakskedjans Toys R Us webbshop är inte leksakerna längre uppdelade i flick- och pojkkategorier. Detta efter att kampanjgruppen ”Let toys be toys” klagat över sexismen i leksaksbranschen och uttryckt sin oro över hur könsuppdelningen påverkar barnen. Gruppen har länge försökt få leksakskedjor att sluta påverka flickor i sin marknadsföring om vad för slags leksaker de förväntas leka med.

Nätshoppare på Toys R Us kan nu i stället leta efter leksaker enligt åldersgrupp, märke och typ av leksak, men inte efter kön.

Efter att Toys R Us gick ut med beskedet om förändringen skrev aktivistgruppen ”Let toys be toys” i ett uttalande: ”Vi skulle vilja framföra ett stort tack till Toys R Us Storbritannien för att de vill göra dessa förändringar. Detta visar att en verklig ansträngning görs för att vara mer inkluderande mot alla barn och det här kommer utan tvekan att göra massa barn och föräldrar glada till årets julhandel”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.