Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stor-valutasmall-nar-telia-saljer-turkcell/

Ekonomi

Stor valutasmäll när Telia säljer Turkcell

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu är Telias försäljning av Turkcell slutligen klar. Försäljningspriset för ungefär en fjärdedel av den turkiska operatören på cirka fem miljarder kronor innebär en förlust på tre miljarder jämfört med det bokförda värdet, enligt Telia.

TT-DN Text

Dessutom gör Telia en valutakursförlust av stora mått, totalt 17 miljarder kronor, som en följd av att den turkiska liran förlorat mycket i värde under tiden Telia ägt Turkcell.

Enligt Telia har bolaget totalt investerat cirka 13 miljarder kronor i Turkcell sedan 2002 då Telia gick in i bolaget. Den totala avkastningen, inklusive utdelningar, landar på 28 miljarder kronor.

Perioden har präglats av ägardispyter och bråk och Telia har velat dra sig ur affären men inte fått tillräckligt betalt.

– Priset, om det stämmer, är ungefär hälften av marknadsvärdet. Det är en stor rabatt, men jag antar att det är svårförhandlat och inte finns så många köpare. Men samtidigt är det viktigt att det blev av, sade Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, till TT härom dagen.

Läs mer: Telia bekräftar förhandlingar 

Ämnen i artikeln

Telia
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt