Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Stora Enso vill ha nystart efter barnarbetsskandalen

Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso, har varit vd för NXP Semiconductors och haft chefsposter på Eric­sson. Han är 54 år, gift, har tre barn och bor i Stockholm. Foto: Chris Maluszynski
Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso, har varit vd för NXP Semiconductors och haft chefsposter på Eric­sson. Han är 54 år, gift, har tre barn och bor i Stockholm. Foto: Chris Maluszynski

Vi har låg trovärdighet i hållbarhetsfrågor, medger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström. I december svartlistades bolaget av Sjunde AP-fonden för problemen med barn­arbete i Pakistan.

Som enda nordiska bolag finns Stora Enso med på Sjunde AP-fondens svarta lista. Anledningen är att trä- och massaföretaget i mars avslöjades med att medverka till barnarbete i Pakistan. Barn så unga som sex år samlade kartongmaterial på soptippar.

Förutom att det stred mot bolagets policy dolde man det dessutom för omvärlden.

– Vi visste att det fanns barn som arbetade hos våra underleverantörer, men utåt sa vi att det fanns risk för barnarbete. Vi talade inte om hur det var, säger Karl-Henrik Sundström.

Sedan den 1 augusti är han vd för Stora Enso och en av huvuduppgifterna är att återupprätta förtroendet för bolaget i hållbarhetsfrågor. Att Sjunde AP-fonden i december beslutade att sälja alla sina aktier tycker han är olyckligt.

– Det är väldigt tråkigt att vi inte kunnat arbeta i den takt som fonden förväntat sig av oss, men allra viktigast är att säkerställa att barn inte finns i våra underleverantörskedjor. Sett i efterhand måste vi vara ödmjuka och säga att vi underskattade utmaningarna, säger Karl-Henrik Sundström.

Bolaget har sagt upp avtalen med de leverantörer som anlitade barn och hade vid årsskiftet gått igenom alla sina direkta underleverantörer av fiber i Pakistan. Vid senaste kontrollen hade inga fler barnarbetare upptäckts.

De 640 barn som uppmärksammades i TV4:s ”Kalla Fakta” i mars ska senast i början av detta år erbjudas skolgång och föräldrarna ska erbjudas kompensation för förlorad arbetsinkomst. Det arbetet är inte helt enkelt. I oktober gick bara 125 barn i skolan och Karl-Henrik Sundström berättar att flera familjer har flyttat från området.

Kommer ni att vara kvar i Pakistan?

– Ja, så är planen.

Stora Enso redogör numera för utfallet av sitt hållbarhetsarbete i delårsrapporterna. Sundström poängterar att området är viktigt, och då inte bara för att etiska fonder åter ska kunna investera.

– Framför allt vill vi ha långsiktigt hållbara leverantörskedjor. Dessvärre har vi låg trovärdighet i de här frågorna. Trovärdigheten måste vi bygga upp igen för hållbarhet är en konkurrensfördel. För att göra en bra affär måste du kunna klara dina etik- och hållbarhetsmål.

Han konkretiserar med Kina, där Stora Enso bygger en massafabrik som ska stå klar 2016. Fabriken kommer att leverera förpackningar till bland annat internationellt kända varumärken.

– Vår fördel är att vi har ett hållbart sätt att leverera. De kända varumärkena vill inte ha kartonger som är gjorda av regnskog. Alla stora företag har numera mål för vilken andel de ska ha av certifierat papper och trä och vi är de enda som har certifierade plantager i Kina.

DN träffar Karl-Henrik Sundström i London. Han är här för att titta på hus. Inte till sig själv, det var tidigare vd:ar som ansåg att Stora Ensos huvudkontor skulle ligga utanför Norden. Sundströms besök i London hör ihop med att bolaget är leverantör till två byggprojekt för miljövänliga fastigheter.

Precis som i Växjö och Sundbyberg byggs nämligen höghus i trä i London. Karl-Henrik Sundström är påtagligt nöjd med att företagets trävaror bidrar till färre transporter och att husen blir färdiga snabbare än när betong används, två viktiga aspekter i mångmiljonstaden.

I takt med att efterfrågan på papper minskar i västvärlden måste branschen leta nya affärer. Mer trämaterial i byggande är en sådan. En annan är att investera mer i kartonger för konsumentvaror, som matförpackningar.

En tredje heter biomaterial, vilket bland annat handlar om att ur trämassa utvinna socker som behövs i kemiindustrin. Stora Enso öppnar i vår ett innovationscenter i Stockholmsområdet, där nästan 60 personer ska anställas. Syftet är att omvandla bolaget mot mer biokemi.

– Här tror vi att det finns riktigt stora affärsmöjligheter på lång sikt. Vi räknar med att våra kemiprodukter som baseras på förnybart material kommer att konkurrera med företag som baserar sina produkter på olja, säger Karl-Henrik Sundström.

För första gången sedan Stora och Enso gick samman 1998 är en svensk vd, inte en finländare.

Hur är reaktionen i Finland?

– Internt är det en icke-fråga. Externt har det uppmärksammats en del, men jag brukar säga att jag inte kan hjälpa var jag är född.

Stora Enso är verksamt inom papper,

Stora Enso är verksamt inom papper, träprodukter, förpackningar och biomaterial.

Företaget har cirka 29 000 anställda i 35 länder, varav 5 000 i Sverige och 7 000 i Finland.

Huvudkontor i Helsingfors och Stockholm.

Omsatte 2013 10,6 miljarder euro, cirka 100 miljarder kronor. Nettoförlusten var 71 miljoner euro, cirka 670 miljoner kronor. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.