Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Stora prisskillnader för köksrenovering

Det kan skilja upp till 40.000 kronor för samma köksrenovering. Rådet till konsumenterna är att begära in flera offerter och prisförhandla med hantverkarna.

Det är Konsument Göteborg som studerat nio olika offerter på samma kök när det gällde arbete med snickeridelen och platssättning. Bland annat tittade man på F-skatt, ROT-avdrag, arbetsbeskrivning och materialbeskrivning.

–Vi hade fått en del indikationer från konsumenter om att det förekommer stora prisskillnader. Så jag kan egentligen inte säga att jag är förvånad över resultatet, säger Marcus Atterstam, konsumentrådgivare vid Konsument Göteborg.

Priserna för samma arbete varierade från 21.600 kronor upp till 64.000 före eventuellt ROT-avdrag.

–Jag har svårt att tro att hantverkare räknar så olika. Jag tror mer att det handlar om att några chansar och tar ett högt pris. De har kanske redan mycket att göra och tänker att går det så går det, säger Marcus Atterstam.

Rådet är att ta in flera offerter och att vara noggrann så att man jämför samma saker i arbetsbeskrivningen. Dessutom kan man förhandla med hantverkaren.

–Se offerten som ett utgångsläge. Man kanske inte alltid ska ta den billigaste, men man kan be en dyrare offert att motivera priset.

– Det handlar om att några chansar och tar ett högt pris.

Det bör finnas i offerten

• Tydliga kontaktuppgifter
• Uppgift om näringsidkarens F-skatt
• Tydlig arbetsbeskrivning av vad som ingår
• Tydlig materialbeskrivning av vad som ingår
• Uppgift om när arbetet ska utföras eller vara klart

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.