Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/stora-prisskillnader-pa-reseintyg-svara-att-vardera/

EKONOMI

Stora prisskillnader på reseintyg: ”Svåra att värdera”

Foto: Johan Nilsson/TT

Priserna på reseintyg med tillhörande antigen- eller pcr-test varierar kraftigt på den svenska marknaden. Hög efterfrågan och okunskap bland konsumenterna är möjliga anledningar enligt Konkurrensverket.

För att resa till andra länder under pandemin krävs i många fall så kallade reseintyg – ett intyg undertecknat av en läkare som bekräftar att resenären i fråga tagit antingen ett antigentest eller ett pcr-test med negativt resultat.

Tester för reseintyg ingår inte i den allmänna testningen mot covid-19 och finansieras heller inte av staten. Den som ska ut och resa behöver alltså stå för kostnaden själv.

Numera finns flera privata aktörer på marknaden, intygen kan variera något i leveranstider och utformning men är i det stora hela väldigt lika. Trots det kan priset på intygen skilja sig markant, från runt 500-lappen till över 2.000 kronor.

Enligt Johan Sahl, enhetschef för marknadsmissbruk på Konkurrensverket kan de varierande priserna bero på en rad faktorer, bland annat den höga efterfrågan.

– När det gäller den här typen av produkter är betalningsviljan ofta hög. Konsumenterna är inte heller särskilt priskänsliga eftersom att intygen är så viktiga. Då kan priserna också variera i högre utsträckning, säger han och fortsätter:

– Vissa företag väljer ett lägre pris för att på så sätt locka fler kunder. Andra utnyttjar den extrema efterfrågan som vissa konsumenter har och sätter ett högre pris.

En annan orsak kan vara bristande kunskap bland konsumenterna, enligt Sahl.

– Eftersom dessa intyg är en ny företeelse är de svåra att värdera. Man har ingen aning om hur mycket det kostar att tillhandahålla intygen eller vad som är ett rimligt pris. Det enda sättet är att jämföra mellan olika företag.

Reseintyg är inte den enda tjänsten eller produkten som fått en prisrubbning till följd av coronapandemin, i fjol sköt priset både på handsprit och på munskydd i höjden.

– Pandemin har gett upphov till vad vi brukar kalla för efterfrågechocker. Det kommer en otrolig pik på efterfrågan som kan orsaka prisspridning i utbudet innan marknaden hinner ikapp efterfrågan, säger Johan Sahl.

Läs mer:

Semestra i Europa - det här gäller i tio populära semesterländer

Turistländer släpper restriktioner för att locka tillbaka resenärer

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt